AYM'nin iş yükünü azaltacak mekanizma geliyor

Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular nedeniyle artan yargı yükünü hafifletmek için yeni bir hazırlık yapılıyor. Başvurudan önce devreye girecek bir ara mekanizmanın oluşturulması planlanıyor.

Anayasa Mahkemesi’nin iş yükü azaltılacak. Yeni bir çalışma ile ara mekanizma oluşturulacak.

Anayasa Mahkemesi’ne bugüne kadar 430 bin civarında bireysel başvuru yapıldı. Bu başvuruların 320 binden fazlası sonuçlandırıldı. Sonuçlanan başvuruların yüzde 86’sı ise “Kabul edilemezlik kararı” verilerek esasa dahi girilmeden reddedildi.

Eylül 2012’de uygulanmaya başlayan bireysel başvuru sistemi ile her türlü hak ihlali iddiası AYM’ye taşınıyor. Bu da yüksek mahkemenin iş yükünün artmasına neden oluyor.

Bireysel başvuru için diğer bütün hukuk yollarının tüketilmesi, hukuki yarar, kamu gücü tarafından mağdur edilme gibi şartlarının yerine getirilmesi gerekiyor. AYM’ye yapılan bireysel başvuruların büyük bölümünü uzun yargılamalarla ilgili hak ihlalleri oluşturuyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre AYM’nin bireysel başvurulardan kaynaklanan iş yükünün hafifletilmesi planlanıyor. Adalet Bakanlığının hazırlıklarını sürdürdüğü yeni çalışma ile bireysel başvuru öncesinde, ara bir mekanizma kurulması hedefleniyor. Mekanizma için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki “Dostane çözüm” uygulamasının iç hukuk sistemine uyarlanarak oluşturulması öne çıkıyor.

Bakanlık kaynakları, bu mekanizma ile yargılama sürecinin hızlanacağını kaydetti. Kaynaklar, “Pek çok vatandaşımız bireysel başvuru hakkı olup olmadığı değerlendirmesini yapmadan çok sayıda müracaat yapıyor. Her şey AYM’ye gidiyor” ifadelerini kullandı. Kaynaklar, “Dostane çözüm usulü benimsenirse, bu başvuruların büyük bölümü mahkemeye gitmeden çözülecektir” dedi.

AYM Başkanı Zühtü Aslan da, Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulacak bir komisyonun uzun yargılama şikâyetlerini inceleyebileceğini söylemişti. AYM’nin yükünün böylelikle hafifleyeceğini kaydetmişti.

# türkiye # adalet bakanlığı # anayasa mahkemesi # avrupa # AYM # aihm # eylül # Zühtü Arslan # çok # hak