CIA şefi Henri Barkey’den Kavala itirafı

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde yer almakla suçlanan eski CIA danışmanı Henri Barkey, Osman Kavala ile görüştüğünü itiraf etti. 18 Temmuz 2016 akşamı gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ile yemek yediğini söyleyen Barkey, aynı akşam Osman Kavala ile tesadüfen karşılaştığını iddia etti. Aydıntaşbaş ise Barkey ile yollarının kesişmiş olmasının suç olmadığını söyledi. Barkey ile yediği yemeğin "tesadüf" olduğunu iddia etti.

15 Temmuz darbe girişimini tertiplediği ve yönettiği suçlamasıyla hakkında iddianame hazırlanan CIA Şefi, itirafta bulundu. İtirafın ardından tartışma alevlendi. Barkey, gazeteci Aslıaydıntaşbaş ile yemek yediğini söylerken, Aslı Aytıntaşbaş bu yemeği "tesadüf" olarak niteledi, hakkıında "kötü bir operasyon" yapıldığını iddia etti.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişiminde yer almakla suçlanan Henri Barkey ve Osman Kavala'nın 18 Temmuz 2016’da görüştüğü iddianamede yer almıştı. Hakkında yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Barkey, "Casusluk" suçlaması yöneltilmesine gerekçe olarak gösterilen akşam yemeğine ilişkin olarak yıllar sonra bir açıklama yapmıştı. Barkey, o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemek yediğini söylemiş ancak ismi duyurmamıştı.

Yıllar önce isim vermeyen Barkey, akşam yemeğinde Kavala ile bir araya geldiğini sosyal medya hesabından itiraf etti. CIA şefi Barkey, görüştüğü gazetecinin ise Aslı Aydıntaşbaş olduğunu açıkladı:

- Türk medyasında son günlerde çıkan haberler ile alakalı bir açıklama yapmak istedim. 18 Temmuz 2016 akşamı Karaköy Lokantası'nda arkadaşım, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ile başbaşa yemek yemek için gittim. Aynı akşam sivil toplum lideri Osman Kavala ile Karaköy Lokantası'nda tesadüfen karşılaştık. Kendisi ile birkaç dakika sohbet ettikten sonra Aslı Aydıntaşbaş ile yemeğe oturdum.


Barkey, sosyal medya paylaşımında 15 Temmuz iddianamesinde geçen ifadelerin de Kavala’nın tutukluluğunun sürmesi için bir hile olduğunu öne sürdü. “Basit bir akşam yemeğinin bile böyle büyük bir tartışma konusu haline gelmesi, Türkiye'deki gidişatın ne kadar üzücü olduğunun bir ispatıdır” dedi.

Barkey, uzun yıllar boyunca, yemekte buluştuğu Türk gazetecinin adını sır gibi saklarken, açıklamanın ardından ismini verdiği Aydıntaşbaş’tan itiraz geldi. Yazılı açıklamada Aydıntaşbaş, iddialarla ilgili polemik yaratmamak için, Kavala'nın bilgisi dahilinde sessiz kaldığını kaydetti.

- Ama artık kötü niyetli bir operasyonla karşı karşıya olduğum ortadadır. 15 Temmuz'dan günler sonra farklı şahısların yollarının İstanbul'da aynı lokantada kesişmiş olması, suç değildir. Sır da değildir. İddianame de buna dayanmamaktadır. Şahsıma yönelik ortaya atılan mesnetsiz iddiaları üzüntüyle karşılıyor, buna alet olanları insafa davet ediyorum.


Gazeteci Aydıntaşbaş, tüm ısrarlara rağmen bir açıklama yapmayan CIA Şefi Barkey’in esrarengiz bir zamanda polemik başlattığını da ifade etti.

Henri Barkey'in Aslı Aydıntaşbaş ile yemek yemek için lokantaya gittiğini söylemesi, Aydıntaşbaş'ın ise bu yemeği "tesadüf" olarak nitelemesi dikkat çekti.

# istanbul # türkiye # cia # fetö # açıklama # 15 temmuz # türk # Henri Barkey # Temmuz # itiraf # 15 Temmuz darbe girişimi # son # osman kavala # aslı aydıntaşbaş