Bakan Çavuşoğlu’ndan Yeniden Asya vurgusu

13’üncü Büyükelçiler Konferansı, Ankara’da başladı.Açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, diplomasinin terörle mücadeleye desteğini vurguladı. Yeniden Asya vurgusu yapan Çavuşoğlu, Ermenistan’ı provokasyonlar konusunda uyardı. İsrail’in Gazze’ye saldırılarını kınayan Bakan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eşit ve uluslararası statüsünün tescil edilmesi gerektiğini söyledi.

13’üncü Büyükelçiler Konferansı, Ankara’da başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konferansın açılış konuşmasını yaptı, diplomasinin terörle mücadeleye etkisini vurguladı:

- Mesela, sınır ötesinde yürüttüğümüz terörle mücadele harekatlarına etkin diplomasi desteği verdik. Suriye’nin ve Irak’ın toprak bütünlüğü bakımından bu harekatların büyük önemi vardı. Ülkemizin, YPG/ PKK saldırıları karşısında hareketsiz kalması beklenemez.


Çavuşoğlu, Yeniden Asya Açılımı ile ilgili de mesajlar verdi. Yeniden Asya’nın Avrupa Birliği hedefine paralel olarak sürdürüldüğünü belirtti:

-Asya ülkelerinde Türkiye’yle işbirliğine ilgi hızla artıyor. Hazırlıkları devam eden ve yıl içinde kamuoyuna açıklamayı öngördüğümüz Yeniden Asya Politika Belgesi ise, girişimin vizyoner ve uzun vadeli hedeflerini ortaya koyacak.


Çavuşoğlu’nun gündeminde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilim de vardı. Çavuşoğlu, Ermenistan’ı uyardı:

- Buradan Ermenistan’ı da yeni provokasyonlara girmemesi konusunda tekrar uyarıyoruz. Ermenistan özel temsilcilerimiz görüşmelere devam ediyor.


Bakan Çavuşoğlu, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Mescid-i Aksa’ya girme girişimlerinin kabul edilemeyeceğini de söyledi:

- İsrail’in bu saldırganlığını şiddetle kınıyor, bu tahrik edici politikaların bir an evvel sona ermesini istiyoruz. Dün akşam ilan edilen ateşkesi bu yönde doğru bir adım olarak değerlendiriyoruz.


Çavuşoğlu, NATO ve Amerika’ya teröre verdiği destek üzerinden de tepki gösterdi:

- AB üyesi Finlandiya ve İsveç’in terörle mücadelede kendilerinin de sorumlulukları olduğunu kabul etmeleriyle oluşan çerçevenin, örnek ve emsal olmasını diliyorum.Yani, kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla!
# ankara # türkiye # pkk # Azerbaycan # israil # isveç # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # avrupa # gazze # tepki # Ermenistan # finlandiya # mescid-i aksa # büyükelçiler konferansı # Yeniden Asya açılımı