MİR ödeme sistemi nedir?

ABD ve Batı'nın Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımları, Moskova'nın kendi uluslararası ödeme sistemi MİR'i tekrar devreye almasını sağladı. Peki MİR nedir, Türkiye'de kaç banka tarafından kullanılıyor? Dolar saltanatının çöküşünü hızlandıracak bu sistem hangi ülkelerde kabul gördü

Rusya ekonomisi, NATO kuşatmasına karşı Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyon nedeniyle hedef alındı. Moskova, 200’den fazla ülke, 11 binden fazla banka ve finans kurumunun yer aldığı uluslararası ödeme sistemi SWİFT'ten çıkarıldı.

ABD ve Batının başarısız SWİFT yaptırımlarına karşı Rusya, kendi uluslararası ödeme sistemi olan MİR'i tekrar devreye aldı.

Mir sistemi 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle tasarlanmıştı.

Mir sisteminde çalışan ilk kartlar Aralık 2015'te piyasaya sürüldü. Rusya'nın devlet bankası Sberbank tarafından da Ekim 2016'da kullanılmaya başlandı.

2016 yılı sonunda 64 banka tarafından 1.76 milyon Mir kartı çıkarıldı ve Kasım 2019'a kadar bu sayı 69.8 milyona yükseldi.

Mir ile ödeme sistemi Türkiye'de de kullanılıyor. Rusya Merkez Bankası sosyal medyasından, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank'ın mir kartlarını kabul ettiğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son Soçi ziyaretinde, iki lider Mir sistemini kullanmak konusunda anlaştıklarını duyurdu.


Mir ile ödeme sistemi Rusya'dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptı.


Batı'nın başarısız SWİFT yaptırımları sonucu MİR ile ödeme sistemi ülkeler arasında da hızla yayıldı. Vietnam, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Abhazya ve Güney Osetya bu sistemi kullanmaya başladı.

Öte yandan Rus lider Vladimir Putin'in son Tahran ziyaretinde "Mir"in İran'da da kullanılması önemli bir gündem maddesiydi. Doları saf dışı bırakan Moskova ve Tahran, Mir kartlarının İran'da da kullanılması konusunda el sıkıştı.

İran ekonomi kurmayları konu üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Yakın zamanda Mir'in kullanımı bu ülkede de başlayacak.

# abd # türkiye # rusya # erdoğan # Putin # operasyon # cumhurbaşkanı # ilk # son # ruble # çok # Mir