İsveç'ten Türkiye'ye iade edilecek isim belli oldu

Türkiye'nin istediği hiç bir teröristi iade etmeyen İsveç, dolandırıcılık suçundan aranan bir kişiyi iade etme kararı aldı. 14 yıl hapis cezası bulunan ve kırmızı bültenle aranan Okan Kale'nin Türkiye'ye iade edileceği bildirildi. 3'lü mutabakat sonrası teröristlerin iadesi konusunda ise İsveç'ten henüz somut bir adım atılmadı.

Türkiye teröristlerin iadesini istemişti, ancak İsveç bir dolandırıcılık suçlusunu teslim edecek.

Bugüne kadar PKK ve FETÖ teröristlerinin iadesine karşılık vermeyen İsveç, "dolandırıcılık" suçundan Türkiye’de 14 yıl hapis cezası bulunan Okan Kale'nin iadesine karar verdi. Karar, Adalet Bakanlığına da iletildi.

Edinilen bilgiye göre, Okan Kale 2010-2011 yıllarında Türkiye'de 3 bankaya yönelik kart dolandırıcılığıyla suçlanmasının ardından önce İtalya'ya kaçtı. Sığınma başvurusununr eddedilmesi üzerine 2016'da İsveç’e geçti. Bir İsveçliyle evlenerek, oturma ve çalışma izni aldı. Ankara'nın, Ekim ayında Interpol aracılığı ile İsveç makamlarıyla temasa geçmesi üzerine Okan Kale, yakalanarak cezaevine konuldu.

Türkiye, terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine itiraz etmişti. Haziran ayındaki liderler zirvesinde Hükümet, vetosunu kaldırarak iki ülke ile üçlü muhtıraya imza attı. Muhtırada, bu ülkelerdeki özellile PKK’lı ve FETÖ’cü teröristlerin Türkiye’ye iadesi isteniyordu.

Hükümet, “zafer” olarak kamuoyuna sunduğu muhtıra ile NATO’nun doğuya doğru genişlemesine onay verirken, PKK’lı ve FETÖ’cü teröristlerin iadesine ilişkin henüz iki ülkeden de somut bir adım atılmadı.

# ankara # türkiye # fetö # pkk # terör # isveç # destek # iade # nato # finlandiya