Türkiye-Ermenistan normalleşmesinde yeni aşama

Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreci yeni bir aşamaya geçiyor. Üst düzey Dışişleri yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Ermenistan ve Türkiye makamları Eylül ayında bir araya gelecek. Ticaret, ulaştırma ve dışişleri bakanlıklarının bulunacağı görüşmede yapılan 4 toplantının ardından uzlaşılan noktaların teknik meselelerinin masaya yatırılması öngörülüyor.

BUSE GENÇTÜRK

Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini etkileyecek yeni bir toplantı yapılacak.

Türkiye’nin güven artırıcı önlemlerin artırılması olarak baktığı süreç, adım adım ilerliyor.
Ulusal Kanal’ın üst düzey Dışişleri yetkilisinden edindiği bilgiye göre Türkiye ve Ermenistan özel temsilcileri şimdiye kadar 4 kez yüz yüze, 500’den fazla da telefonda görüştü.

Üst düzey Dışişleri yetkilisinden alınan bilgiye göre Ermenistan ve Türkiye makamları, Eylül ayında bir araya gelecek.

Türkiye veya Ermenistan’da yapılması beklenen toplantı için Türkiye’nin beklentisinin Kars’ta yapılması yönünde olduğu öğrenildi. Görüşmede iki ülkenin ticaret, ulaştırma ve dışişleri bakanlıklarının bulunması öngörülüyor. Toplantıda teknik ayrıntılar ve normalleşme süreci görüşülecek.

Türkiye ve Ermenistan özel temsilcilerinin yaptığı 4 toplantının ardından iki noktada uzlaşılmıştı. Uzlaşılan noktalar olan hava kargo taşımacılığı ve sınır geçişleri konusunda ayrıntılı çalışmalar makamların görüşmesinden sonra da devam edecek.

Üst düzey Dışişleri yetkilisinden alınan bilgiye göre Türkiye, Ermenistan sınırında inceleme yaptı. Yetkili, Iğdır’da bulunan iki ülkeyi birbirine bağlayan 178 kilometre uzunluğundaki Alican Köprüsü’nde teknik çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Köprünün otobüsleri taşıyacak durumda olup olmadığının tespit edilmesi gerektiği kaydedildi.

Kars’taki Ani harabelerindeki durum da incelendi. 93 Harbi’nde Rus askerleri tarafından yıkılan İpek Yolu Köprüsü’nün onarılmasının çok ciddi bir güven artırıcı önlem olacağı belirtildi.

Üst düzey Dışişleri yetkilisi, normalleşme sürecine Ermenistan’dan yoğun ilgi olduğunu da dikkat çekti. Ermenistan vatandaşlarının sürecin ekonomik etkisi olacağına inandığı ve bazı vatandaşların evlerini otellere çevirdikleri öğrenildi. İki ülkenin iş insanlarının bir araya gelmesi yönünde beklentinin olduğu da kaydedildi.

Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan gerginlikler de yetkili tarafından değerlendirildi. Ankara-Erivan arasındaki normalleşmenin gerginlikleri önleyeceği ifade edildi.

# ankara # türkiye # rusya # Azerbaycan # ulusal kanal # Ermenistan # çok