Garson robot restoranlarda hizmet veriyor

Pamukkale Üniversitesi Teknokent girişimcileri tarafından tasarlanan yapay zeka destekli Garson Robot ile restoranlarda servis kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Pamukkale Üniversitesi Teknokent girişimcileri tarafından tasarlanan yapay zeka destekli Garson Robot ile restoranlarda servis kalitesinin artırılması hedefleniyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Teknokent'te faaliyet gösteren Pamukkale Üniversitesi NCT Robotik Yazılım Mühendisi Görkem Şahin, turuncu robot ismiyle geliştirdikleri robotun garson robot olduğunu belirterek robotun restoranlarda ve servis gerektiren tüm alanlarda rahatlıkla kullanılabileceğini söyledi.

Robotun AR-GE faaliyetlerine devam edildiğini aktaran Şahin, "Robotun üzerinde ürün konulabilecek alan var. Robot önce hizmet edeceği alanı tarıyor. Garson üzerine ürünü bıraktıktan sonra gideceği masayı işaretliyor ve robot otonom şekilde masaya gidiyor. Siparişi bırakıp tekrar dönmesi gereken alana geliyor." şeklinde konuştu.

Hedeflerinin yatırımcı alarak robotun endüstriyelleşmesini sağlamak olduğunu bildiren Şahin, "Firma olarak yatırımcılarla görüşmeye devam ediyoruz. Yatırım aldığımızda seri üretime geçeceğiz. Şu an turuncu robotumuzu teknokentte aktif olarak kullanıyoruz." yorumunu yaptı.

Şahin, robotun teknik özellikleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

- Robotumuzda kullanılan LIDAR (Light Detection and Ranging) sensörü sayesinde 2 boyutlu haritalama yaparak otonom şekilde hareket edebiliyor. Aynı zamanda Obstacle Avoidance (Engelden kaçınma ) yeteneği sayesinde önündeki objelere çarpmadan yoluna devam edebiliyor. Programlama dili olarak Phyton ve C++ kullandık. Gömülü sistemleri birbirine bağlayarak haberleşme sağlanıyor. Tekerlerde DC motor sürücüleri var. Üzerinde sürücü kartı ve bluetooth bulunuyor.