Çavuşoğlu'ndan Balkan Zirvesi'nde işbirliği vurgusu

Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın kurduğu “Açık Balkan Girişimi” Belgrad’da toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da zirvede bir konuşma yaptı. Balkanlarda refah ve istikrarın sağlanması için işbirliğinin önemini vurgulayan Çavuşoğlu, “Aslında şu anda geleceğimizi kendi ellerimize almamızın tam zamanı” dedi.

“Açık Balkan Girişimi” Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da toplandı. Zirveye Açık Balkan Girişimi kurucu ülkeleri Sırbistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Türkiye, Macaristan, Karadağ ile Bosna Hersek katıldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, açılış konuşmasında “Açık Balkan Girişimi”nin kurucu ülkelerinin işbirliği ve birbirlerine olan bağlılıklarını vurgu yaptı. Arnavutlluk Başbakanı Edi Rama da salgın sürecinde Avrupa’nın Kovid-19 aşılarını vermediğini, aşıya Türkiye'den erişebildiklerini söyledi. Ess
Açık Balkan Grişimi toplantısında işbirliğine dayalı barışın hâkim kılınması vurguları öne çıktı.

‘DAYANIŞMANIN DIŞINDA BİR TAVSİYE YOK’ 

Toplantıda Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuştu, “Balkanların istikrarı önceliğimiz” diyen Çavuşoğlu, “Şu anda geleceğimizi kendi ellerimize almamızın tam zamanı” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Ukrayna’daki savaşı “bir uyanış alarmı” niteledi, Avrupa ülkelerinin kırılganlığına dikkat çekti:

- Avrupa’nın ne kadar kırılgan olduğunu görüyoruz. Kış yaklaşıyor. Enerji ve gıda güvenliği ortak sorunumuz haline geldi. Aslında dayanışmanın dışında herhangi bir tavsiye yok. Türkiye olarak biz İstanbul Tahıl Anlaşması’nın doğru ve sorunsuz uygulanması için elimizden geleni yapıyoruz. Balkan bölgesindeki komşularımızın kış ayları için doğal gaz ihtiyaçlarını sağlamak açısından da elimizden geleni yapıyoruz.
# istanbul # türkiye # Ukrayna # cumhurbaşkanı # Mevlüt Çavuşoğlu # avrupa # Bir # arnavutluk # balkanlar # doğal gaz # Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu # Sırbistan # Kuzey Makedonya # belgrad # edi rama # Aleksandar Vucic # Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic