Adana'da pamukta taban fiyat olmayışı üreticiyi tedirgin ediyor

Türkiye’nin ilk erkenci pamuk hasadı Adana’da başladı. Beyaz altında rekolte yüksek olsa da, taban fiyatının belli olmayışı üreticiyi tedirgin ediyor. Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, sürdürülebilir üretim için fiyat beklentilerinin kiloda 25 lira olduğunu kaydetti.

Hasat güzel başladı. Piyasadaki fiyat belirsizliği ise üreticiyi tedirgin ediyor.

Türkiye’nin ilk erkenci pamuk hasadının yapıldığı Adana’da 600 kiloya varan verim, üreticiyi memnun ediyor. Şuan ki piyasa fiyatlarının kiloda 17-18 lira olmasından ise üretici tedirgin.

Bu sene üreticinin fiyat beklentisi kiloda 25 lira. Pamuğun üreticiye maliyeti ise kiloda 11 lira. Hal böyleyken taban fiyatı 25 liranın altında olursa, üreticinin seneye pamuk ekmesi oldukça zor.

2018 yılında Adana’da 455 bin dönüm alanda pamuk ekimi vardı. Destekler yetersiz olunca çiftçi alternatif ürünler ekti. Pamuk ekim alanları geçen sene 218 bin dönüme kadar düştü. Bu sene de yüzde 25 artışla 285 bin dönüm alanda pamuk ekimi var. Toplam bölgesel rekolte beklentisi ise 140 bin ton.

Adana’da ekilen pamuktan, ekim yapılan birçok bölgeye göre daha fazla verim alınıyor. Son yıllarda pamuk gibi stratejik ürünlerin önemini artığına dikkat çeken, Ziraat Odaları Adana İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, pamuk üretiminden vazgeçilmemesi için, tarımsal planlamanın şart olduğunu kaydetti.

Yıllık ekim nöbeti uygulamasının bölgesel olarak planlaması da pamuk üretimini artırılması için önemli.

Pamuk ithalatında gümrük vergisinin olmaması da üreticiyi zora sokuyor. Üreticiyi korumak için; ya gümrük vergisi konulması ya da devlet desteklerinin dünya piyasa fiyatlarına göre belirlenmesi şart.

Adana’da son yıllarda üretici, kaliteli olduğu için renkli pamuk ekimini de artırdı. Ancak renkli pamukta verim az. Renkli pamuk üretiminin artırılması noktasında yine, desteklerin artırılması şart.

# adana # türkiye # üretici # çiftçi # pamuk # ilk # son # ekim # Mehmet Akın Doğan # gümrük vergisi # Taban Fiyat