ŞİÖ'nün sonuç bildirgesinde iş birliğine açıklık vurgusu

Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısı'nın sonuç bildirgesi de açıklandı. ŞİÖ'nün diğer devletlere ve uluslararası kuruluşlara tehdit olmadığı belirtildi. Örgütün karşılıklı çıkarları dikkate alarak iş birliğine açık olduğu vurgulandı.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün amaç ve hedefleri de paylaşıldı. Devlet Başkanlarının yaptığı 22. toplantının sonuç bildirgesini Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan imzaladı.

ŞİÖ'nün diğer devletlere ve uluslararası kuruluşlara yönelik olmadığı teyit edildi ve karşılıklı çıkarları dikkate alarak iş birliğine açık olduğu belirtildi.

Ekonomik gerçekler dikkate alınarak Dünya Ticaret Örgütünün etkinliğinin artırılması ve organizasyonda reform yapılması çağrısında bulunuldu.

Bildiride savunma ve güvenlik alanında iş birliğini geliştirme, terörist ve aşırılık yanlısı örgütlerin tek bir listesini oluşturma niyeti beyan edildi.

Terörle mücadeleye yönelik örgütün "Barış Misyonu" ortak askeri tatbikatlarının yapılmasının önemi vurgulandı.
Küresel füze savunma sistemlerinin bazı ülkeler tarafından tek taraflı olarak geliştirilmesi kınandı ve bunun uluslararası güvenlik ve istikrarı olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmha Edilmesine İlişkin Sözleşme'ye uyulması çağrısında bulunuldu.

Uzayın silahlardan arındırılması ve uzayda bir silahlanma yarışının önlenmesini garanti edebilecek uluslararası, yasal olarak bağlayıcı bir belgenin imzalanması gerekliliği vurgulandı.

İran'ın nükleer programına ilişkin eylem planının uygulanmasının önemine dikkat çekildi. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nın hükümlerine sıkı sıkıya uyulması gerektiği kaydedildi.

Afganistan'da tüm etnik, dini ve siyasi grupların temsilcilerinin katılımıyla kapsayıcı bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu ifade edildi.

"ŞİÖ'nün İyi Niyet Elçisi" unvanı onaylandı. 2023 Turizm Yılı ilan edildi. Bir sonraki ŞİÖ Zirvesi'nin 2023'te Hindistan'da yapılmasına karar verildi.

Üye ülkeler tarafından uzun vadeli iyi komşuluk, dostluk ve iş birliği anlaşmasının uygulanması için kapsamlı bir eylem planı da dahil toplam 40 belge imzalandı.

# rusya # iran # hindistan # çin # pakistan # Dünya Ticaret Örgütü # Tacikistan # Bir # kazakistan # Kırgızistan # Özbekistan # ŞİÖ # Şanghay # üretimi # Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması