Erdoğan: ''ŞİÖ için katkı sağlamaya devam edeceğiz''

Özbekistan'da "Semerkant Ruhuyla" toplanan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde iş birliği vurgusu öne çıktı. Karşılıklı anlaşmalarda ulusal para birimlerinin payını artırmak için hazırlanan yol haritası kabul edildi. Ortak masada toplanan liderler önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Her alanda iş birliğine hazırız. Şanghay İşbirliği Örgütü için katkı sağlamaya devam edeceğiz." dedi.

Özbekistan " Semerkant Ruhuyla" toplanan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Batı'nın yakından takip ettiği zirveden iş birliğinde kararlılık vurgusu yapıldı.

Şanghay İşbirliği Örgütü ülkelerinin liderleri, karşılıklı anlaşmalarda ulusal para birimlerinin payını kademeli olarak artırmaya yönelik hazırlanan yol haritasını kabul etti.

"ŞİÖ ORTAK NOKTA"

Ayrıca yapılan ortak açıklamada örgütün amaç ve hedefleri de anlatıldı. Örgütün varlığının diğer ülkelerin aleyhine olmadığı kaydedildi.

- ŞİÖ, diğer ülkelere ve uluslararası kuruluşlara yönelik değil; BM tüzüğü, ŞİÖ tüzüğü ve uluslararası hukukun amaç ve ilkelerine uygun olarak karşılıklı çıkar ve bölgesel ve küresel sorunların çözümüne yönelik yaklaşımların ortak noktasıdır.


Ortak masada toplanan liderler kritik mesajlar verdi. Zirveye ilk kez katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "ŞİÖ ile her alanda iş birliğine hazırız." dedi.

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapan Erdoğan, ortak güvenlik konusunda diyaloğu güçlendirme mesajı da verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel siyaset ve ekonominin asli bir dönüşümden geçtiğini bu dönüşüm geri alınamayacağını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise konuşmasında Türkiye'yle "kalkınma iş birliğine odaklanma" vurgusu yaptı.

Zirvede konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yeni bir güvenlik modeline ihtiyaç duyulduğunu belirti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve diğer liderler da iş birliği odaklı mesajlar verdi.

Ayrıca İran, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne katılım konusunda bir muhtıra imzaladı.

# türkiye # erdoğan # iran # çin # İran cumhurbaşkanı İbrahim Reisi # batı # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # ilk # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # Özbekistan # Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev # Şanghay İşbirliği Örgütü # Şanghay # Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko # Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi # Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev # Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman # Semerkant # Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev