Erdoğan ve Putin bir araya geldi: Doğalgaz ödemesinin yüzde 25'i Ruble ile olacak

Özbekistan’daki Sanghay Zirvesi’nde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin Türkiye’nin doğalgaz ödemesinin yüzde 25’ini Ruble ile yapmasında mutabakata vardı. Kısa sürede yürürlüğe girecek anlaşma ile Türkiye'nin enerji için harcadığı 2,5 milyar dolarlık dövizinin ülkede kalacağı belirtildi.

Şangay zirvesinden yüz güldüren haberler gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin, Türkiye'nin doğalgaz ödemesinin yüzde 25’ini Ruble ile yapılması konusunda anlaştı.

Türkiye geçen yıl 58 milyar metreküplük doğalgaz ithalatının 26 milyar metreküpünü Rusya’dan yaptı. Bu sene yapılacak doğalgaz ithalatına ödenecek paranın 4’te biri dolar yerine ruble ile olacak.

Türkiye ile Rusya milli paralarla ticarette önemli bir adım daha attı.Bu karar ile birlikte milyarlarca dolarlık döviz kaynağı Türkiye’de kalmış olacak.

Türkiye’nin geçen yıl doğalgaz ithal ettiği ülkelerin başında yüzde 44.8 lik oranla Rusya başı çekiyor. 9 milyar 434 milyon metreküpünü İran ikinci 8 milyar 820 milyon metreküp ithalat ile Azerbaycan üçüncü sırada.

Rusya'dan yılda yaklaşık 10 milyar doları bulan doğal gaz ithal ediliyor. Bu ödemenin 2,5 milyar dolarlık kısmı Ruble ile yapılacak. Ruble ile doğal gaz alım anlaşması kısa sürede yürürlüğe girecek.

# türkiye # rusya # erdoğan # iran # Azerbaycan # Putin # avrupa # Bir # doğalgaz # Şanghay