Pelosi'nin kışkırtmasına Türkiye ve Rusya'dan tepki

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan'a yaptığı kışkırtma ziyaretine Azerbaycan'dan sonra Türkiye ve Rusya da tepki gösterdi. Pelosi'nin ziyaretinin tarihi ve güncel gerçeklerle bağdaşmadığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, diplomatik çabaları sabote eden açıklamaların asla kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kremlin'den yapılan açıklamada ise sessiz ve sağduyulu bir yaklaşımın istikrarı sağlayacağı kaydedildi.

Tayvan'dan sonra Ermenistan'a kışkırtma ziyareti yapan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye tepkiler büyüyor. Azerbaycan'dan sonra Türkiye ve Rusya da ABD'nin kışkırtma ziyaretine tepki gösterdi.


Sosyal medya hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Pelosi'nin ziyaretinin tarihi ve güncel gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.

- ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermenistan ziyaretinde yaptığı, tarihi ve güncel gerçeklerle bağdaşmayan, iyi niyetten tamamen uzak, taraflı bakış açısını yansıtan ve diplomatik çabaları sabote eden açıklamalar asla kabul edilemez.

Beyaz Saray yönetimi, Ermeni diasporasının oylarına göz kırptığı açıkça belli olan Pelosi ve beraberindeki lobi destekli bir kaç siyasetçinin Karabağ sorununa ilişkin söylemlerinin ABD’nin resmi görüşünü yansıtıp yansıtmadığına açıklık getirmelidir.


Bölgede kalıcı barış vurgusu yapan Fuat Oktay, uluslararası aktörleri sorumlu olmaya davet etti:

- Bölgede kalıcı barış ve istikrara şiddetle ihtiyaç duyulan bir dönemde tüm uluslararası aktörleri hakkaniyetli, sağduyulu ve her şeyden önce de sorumlu şekilde davranmaya davet ediyorum. 30 yıldır haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal altında tutulan anavatan topraklarını azat etmek için cansiparane bir mücadele veren Can Azerbaycan’ın yanında durmaya kararlılıkla devam edeceğiz.


Çatışmaların Azerbaycan'ın saldırısı ile başladığını öne süren Pelosi'ye Moskova'dan da tepki geldi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, "Yüksek sesle dillendirilen açıklamalar değil sessiz ve sağduyulu bir yaklaşım istikrarı sağlayabilir." ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da Pelosi'nin bölgedeki durumu çarpıttığına dikkat çekilmişti. Azerbaycan'a yönelik asılsız ve haksız suçlamaların kabul edilemez olduğu vurgulanmıştı.

# abd # türkiye # rusya # Azerbaycan # sosyal medya # Fuat Oktay # Bir # Ermenistan # kışkırtma # Tayvan # Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı # ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi