Asya Yatırım Bankası'ndan Türkiye'ye dev destek

Çin’in önderliğinde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası, Türkiye’ye bu yıl 2 milyar doları aşkın yeni kredi açarak, desteğini katladı. Bankanın, 2018’den bu yana Türkiye’ye, sağladığı kredi kaynağı da 3,5 milyar doları aştı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in öncülüğünde kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası, Türkiye’de yatırımlarını arttırdı.

Banka son olarak, Türkiye İş Bankası ile 12 Eylül’de 5 ay vadeli 100 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Asyalı bankanın son yıllarda Türk şirketlerine sağladığı büyük kaynağın küçük bir parçası…

Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın Türkiye’deki kredilerinin toplamı, geçen yılın Kasım ayında 1,45 milyar dolardı. Banka son on ayda, 2 milyar doları aşkın kredi açarak, toplam desteğini katladı. 2018 yılında kredilendirmeye başladığı Türkiye’ye, bugüne kadar 15 projede 3,5 milyar doları aşkın kaynak sağladı.

Bankanın kaynak yarattığı altyapı projeleri arasında Ispartakule-Çerkezköy Demiryolu hattı, Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projeleri, Osmangazi Elektrik Dağıtım şebekesinin genişletilmesi ve iyileştirilmesi, İzmir metro hattının kapasitesinin genişletilmesi de yer alıyor.

Asyalı banka ayrıca, kovid19 aşılarının ekonomik ve adil dağıtımı için doğrudan Türk Hükümetine 250 milyon dolarlık kaynak sağladı. Koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için Türkiye’deki kalkınma bankalarına da 500 milyon dolar, kredi verdi.

Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkanı Jin Liqun, yatırım politikalarını, “Ortak kaderimiz için çok taraflılık hiç bu kadar kritik olmamıştı. Daha az değil, daha büyük uluslararası işbirliği.” sözleriyle tanımlıyor.

# izmir # türkiye # çin # asya # Bir # Çin Devlet Başkanı Şi Cinping # son # eylül # Türkiye İş Bankası # Asya Altyapı Yatırım Bankası