Türkiye'nin son Şam Büyükelçisi: ''Suriye ile süreç belli bir olgunluğa erişti''

Türkiye'nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, Türkiye-Suriye görüşmelerini değerlendirdi. Suriye ile görüşmelerin belli olgunluğa eriştiğini vurgulayan Önhon, iki ülke arasındaki temaslarda ele alınan 4 başlığa dikkat çekti.

“SÜREÇ BELLİ BİR OLGUNLUĞA ERİŞMİŞ” 

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için atılan adımları Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon BBC Türkçe’ye değerlendirdi:

- Süreç belli bir olgunluğa erişmiş olmalı ki istihbarat başkanları düzeyinde, üstelik de Şam'da görüşüldüğü açıklandı. Bir de bizim istihbarat başkanımızın Türkiye'deki konumunu göz önünde bulundurduğunuz zaman bunun önemini gayet iyi anlamak mümkün.

AŞILMASI GEREKEN 4 BAŞLIK 


Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi, Türkiye-Suriye normalleşme sürecinde ele alınan konuları 4 başlıkta özetledi:

Birincisi, muhalif örgütlerin siyasi olarak faaliyet gösterdikleri yer, Türkiye. Bunlar ne olacak?
İkincisi, Suriye topraklarında bulunan askerlerimiz ne olacak?
Üçüncüsü, YPG önümüzdeki dönemde ne olacak?
Dördüncüsü, Türkiye'deki sığınmacıların geri dönmesi. Dönüşler o kadar kolay bir iş değil. Bu insanlar on bir yıldır memleketlerinden uzakta. Bunlar ne olacak?



Ankara’nın son dönemde, Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleştirmeye çalıştığını hatırlatan Büyükelçi Önhon, Suriye ile ilişkilerin düzeltilmesinin ise çok daha özel yanları olacağı görüşünde. Önhon, Suriye ile ilişkilerin Türkiye'yi doğrudan etkileyen YPG/PKK ve sığınmacılar meselesi var. Bizim ne Mısır'la, ne İsrail'le, ne Birleşik Arap Emirlikleri ile böyle meselelerimiz var” dedi.

İstihbarat başkanlarının güvenlik konularını ele aldıklarına değinen Büyükelçi, görüşmelerin siyasi zemine taşınması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin son büyükelçisi Ömer Önhon, “Siyasi zemin nedir? Siyasi zeminde, üst düzey devlet görevlilerinin; dışişleri bakan yardımcıları olabilir, dışişleri bakanlarının kendileri olabilir, bir araya gelip konuşması beklenir” ifadelerini kullandı.

# türkiye # suriye # mısır # israil # suudi arabistan # Birleşik Arap Emirlikleri # Bir # bakan # şam # son