Türkiye arabuluculuğunda Ukrayna'da esir takası

Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takası Türkiye’nin arabuluculuğunda yapıldı. Ukrayna’ya iade edilen 215 kişinin 108’inin Azov taburu olarak bilinen Neo Nazi grubundan olduğu açıklandı. 5 Neo Nazi komutanının da savaş bitene kadar Türkiye’de kalacağı bildirildi.

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Ukrayna ve Rusya arasında esir takası yapıldı. Anlaşma kapsamında Rusya, Neo Nazi olan Azak Taburu komutanları ve 10 yabancı ülke vatandaşı ile birlikte toplam 215 esiri serbest bıraktı. Ukrayna ise 55 kişiyi iade etti.

Rus ve Ukraynalı taraflar arasındaki esir değişimi Ukrayna’nın kuzeyinde Çernihiv kentinde yapıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, takası “Rusya, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ordularından, esir oldukları dönemde ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olan 55 asker geri döndürülmüştür" ifadeleri ile açıkladı.

Rusya’nın geri aldığı isimler arasında Ukrayna Parlamentosunda temsil edilen Yaşam İçin Muhalefet Partisi Başkanı Viktor Medvedçuk’un da olduğu belirtildi. Rus askerlerin tamamı uçak ile Rusya’ya götürülerek askeri bir hastanede tıbbi ve psikolojik muayeneden geçirildi.

Rus tarafının teslim ettiği esirler arasında 108 Neo Nazi’de yer aldı. Mariupol kuşatmasında esir düşen 5 Neo Nazi yanlısı Azak Taburu komutanının savaş bitene kadar Türkiye'de kalacakları açıklandı. Diğer esirler ise Ukrayna döndü.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye’nin arabuluculuğuyla Rusya ile yapılan esir takası sonrası ülkeye iade edilen 215 Ukraynalı için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Takasla alınan esir 5 Neo Nazi üyesinin güvenlik amaçlı Türkiye’de bulunduğunu kaydeden Zelenskiy, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. Azak’ın 5 komutanı, Erdoğan’ın özel kontrolü altında Türkiye’de güvende tutulacak” ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisine yönelik çabalarının devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da esir mübadelesine imkan verdikleri için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e teşekkür etti.

Suudi Arabistan’ın arabuluculuğu ise 5'i İngiliz toplam 10 yabancı paralı asker serbest bırakıldı. Paralı askerler Rusya'dan uçakla Riyad'a götürüldü. Esirlerin Fas, ABD, İngiltere, İsveç ve Hırvatistan vatandaşları olduğu ifade edildi. Suudi makamların, esirlerin kendi ülkelerine dönüş işlemlerini kolaylaştırmaya çalıştığı bilgisi verildi.

# abd # ingiltere # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # cumhurbaşkanı # suudi arabistan # Bir # paralı asker # rusya savunma bakanlığı # Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy # esir takası # Lugansk Halk Cumhuriyeti # Donetsk Halk Cumhuriyeti # azov taburu