Erdoğan'dan Mir kartı açıklaması

KKTC'nin tanınması için Birleşmiş Milletler'de çağrı yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuyu liderler ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü açıkladı. ABD ziyareti sonunda gazetecilerle bir araya gelen Erdoğan, ''Rusya'dan KKTC'ye uçuş olacak mı?'' sorusuna ''Direkt uçuşlar başlarsa memnuniyet duyarız'' yanıtını verdi. Erdoğan, Rus ödeme sistemi Mir kartlarla ilgiliyse 23 Eylül Cuma günü İstanbul'da toplantı yapılacağını belirtti.

" KKTC'YE YÖNELİK SİYASETİMİZ BELLİ" 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kuruluna katıldığı ABD ziyareti sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. KKTC'nin resmen tanınması için BM'de çağrı yapan Erdoğan, konuyu liderlerle görüştüğüne dikkat çekti:

- Tabii bizim Kuzey Kıbrıs’a yönelik siyasetimiz belli. Bu tartışma götürmez. Biz Kuzey Kıbrıs’ı rastgele bir ülke olarak görmüyoruz. Onu biz adeta kendimiz olarak kabullendik, öyle görüyoruz, öyle de göreceğiz. Tabii Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmelerimizde de Kuzey Kıbrıs meselesine değindim. Onunla da bu konuyu devamlı görüştüm. Ülkemizde misafir ettiğimiz ya da ziyaret ettiğimiz tüm liderlere Kıbrıs’taki haklı mücadelemizi, meselenin adil ve kalıcı çözüme kavuşturulmasını yine aynı şekilde hep tekrarladık, hep ifade ettik.

"DİREKT UÇUŞLAR BAŞLARSA MEMNUNİYET DUYARIZ''


Erdoğan, Rusya'dan KKTC'ye uçuş olacak mı?'' sorusuna ''Direkt uçuşlar başlarsa memnuniyet duyarız'' yanıtını verdi:

- Rusya’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne direkt uçuşlar başlarsa bundan tabii ki memnuniyet duyarız. Buranın çok çok önemli olan bir boyutu da şu; malum Rusya’nın turist potansiyeli çok yüksek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi turizm. Turizmde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne böyle bir akışın olması inanıyorum ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ekonomik olarak da ciddi manada bir sıçramaya vesile olacaktır. Temenni ediyorum ki önümüzdeki dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasıyla çok daha farklı bir gelecek orayı bekliyor olacaktır.

"NİHAİ KARARIMIZI VERECEĞİZ"


Rus ödeme sistemi Mir kart kullanımı da soruldu Cumhurbaşkanına. Alternatiflerin olduğunu söyleyen Erdoğan konuyla ilgili 23 Eylül Cuma günü İstanbul'da toplantı yapılacağını belirtti:

- Bu kartlarla ilgili konuda en önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız. Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar tabii gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor. İstanbul’da cuma günü inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, burada da nihai kararımızı vereceğiz. 

 "DÜNYAYA ÖDETTİĞİ BEDELLER ORTADA''


Rusya'nın ilan ettiği kısmi seferberliği değerlendi Erdoğan:

- Bu savaşın her iki ülke halkına, bölgeye, dünyaya ödettiği bedeller ortada. Hiç kimse bu bedeli daha da artırma anlayışında olmamalı. Ancak biz attığımız adımlarla bir noktada mutluyuz. Örneğin rehinelerin değişimi konusunda bugün adımlar atıldı. Sayın Putin ve Sayın Zelenski ile yürüttüğüm diplomasi trafiği neticesinde Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi bugün gerçekleşti. Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleşen bu esir mübadelesi savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım.

"DARBE VURACAK NE MECALİ VAR NE CÜRMÜ VAR"


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermenistan'a yaptığı kışkırtma ziyaretine tepki gösteren Erdoğan, "Kafkasya’da bizim de bazı hamlelerimiz olacak" vurgusu yaptı:

- Pelosi’nin bu ziyaretiyle kalkıp da Kafkasya’daki bu gelişmelere darbe vuracak ne mecali var ne cürmü var. Ben inanıyorum ki o birçok yeri de rahatsız etmiştir. Hiç fazla abartmaya falan da gerek yok. Şimdi biz de bazı hazırlıkları yapıyoruz. Buradan döndükten sonra gereken adımları da atarız. Kafkasya’da bizim de bazı hamlelerimiz olacak. Onun da şimdilik sadece planlama süreci içerisindeyiz. Sayın İlham Aliyev kardeşimizle de bunları konuşup, ona göre adımlarımızı atacağız.
# istanbul # abd # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # türk # KKTC # ilan # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # Birleşmiş milletler # Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin # Ermenistan # İlham Aliyev # eylül # ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi