Çiftçiyi pancara küstürdüler

Pancar üreticisini zor bir sezon bekliyor. 2022 için şeker pancarının tonu 800 lira olarak açıklandı. Akaryakıt, gübre ve ilaç fiyatlarının arttığı bir dönemde açıklana fiyat çiftçiyi memnun etmedi. Konya, Diyarbakır, Sivas ve Yozgat'taki çiftçilerin seslerini ekranlarınıza taşıyacağız. Üreticiler girdi maliyetlerinin düşürülmesini bekliyor.

Yüksek girdi maliyeti altında ezilen çiftçiler, açıklanan şeker pancarı fiyatını düşük buldu. Açıklanan ton başına 800 lira Konya, Diyarbakır, Sivas ve Yozgat'taki üreticileri hüsrana uğrattı.

Pancar üreticisi girdi maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor. Eylülden bu yana dap gübresinin tonu 2 bin 600 lira iken 14 bin liraya çıktı. Yakıt deposu 780 liraya dolarken şimdi bin 950 lira doluyor. Bir kamyon tekeri 2 bin liradan 7 bin liraya yükseldi.

Açıklanan 800 lira yerinde sayarken girdi maliyetleri her geçen gün kat be kat artış gösteriyor. Gübrede girdi maliyeti yüzde 450, tohumda ve ilaçta yüzde 200 arttı. Yeni yılla birlikte elektriğe de zam geldi.

Konya, Diyarbakır, Sivas ve Yozgat'taki çiftçi kara kara düşünüyor. Üreticiler fiyatın en az 1000 ila 1200 lira arasında olaması gerektiğini söylüyor.

Kimi çiftçi ekmekten vazgeçti. Kimi de maliyeti daha az olan ürünlere yöneldi.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, pancar üreten çiftçi sayısında yüzde 20’lere varan bir düşüş olduğunu söyledi.

Bestil, şeker fiyatlarının 2022’de katlanacağını ve şeker kullanılan her ürüne de zam geleceğini belirtti. 50 kilo şekerin fiyatı da 500 lirayı geçmek üzere.

# diyarbakır # haber # Konya # çiftçi # Tarım