Yemeksepeti Banabi emekçileri meydanlara indi

Çevrimiçi alışveriş sitesi Yemek Sepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, işverenden geçinebilecek bir ücret zammı talep etti.

Rabia Nur Ağar

Çevrimiçi alışveriş sitesi Yemek Sepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, işverenden geçinebilecek bir ücret zammı talep etti.

Türkiye Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye olan ve sendika üyesi oldukları için iş kolları değiştirilen Banabi işçileri, Yemek Sepeti genel merkez binası dahil olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında ortak basın açıklaması yaptılar.

Yemeksepeti Banabi emekçileri meydanlara indi - Resim : 1

‘BU ÜCRET ARTIŞINI KABUL ETMİYORUZ’

“İşveren zammını al başına çal!”, “ Esnaf kurye istemiyoruz!” sloganlarıyla toplanan Banabi emekçileri basın açıklamasında ücret ve prim artış talebinde bulunduklarını vurgulayarak, “Basın açıklamamızdan haberdar olan işveren dün akşam geç saatlerde ücret artış oranını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının ve asgari ücret artış oranının bile gerisinde bir artış oranıyla adeta işçilerle dalga geçti. İşverenin ilan ettiği enflasyon oranının bile altında olan bu ücret artış oranlarını kabul etmiyoruz. Ücret ve prim artış taleplerimiz kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz” dediler.

Yemeksepeti Banabi emekçileri meydanlara indi - Resim : 2

‘ESNAF KURYE OLMAYACAĞIZ’

Yemek Sepeti firmasının işçilere ‘esnaf kurye’ dayatmasına karşı çıkan TÜMTİS, “Çalışanlarına düşük ücret dayatan Yemek Sepeti, sendika hakkına da tahammül göstermiyor. Sendikamız Yemek Sepeti’nde örgütlenerek kanunun aradığı çoğunluğu sağlamıştır. Yemek Sepeti işvereni ise yasal boşluklardan faydalanarak sendikamızın çoğunluk tespitine itiraz etmiştir. Bununla da yetinmeyerek çeşitli hileli yöntemlerle iş yeri NACE kodlarını değiştirip taşımacılık işkolunda olan işyerlerini Ticaret-Büro işkolunda göstermiştir” dedi.

Konuyla ilgili Aydınlık’a konuşan Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Bu ülkede asgari ücretle işçimizi bir yere taşıyamayız. İki teker üstünde akşama kadar gezen Yemek Sepeti’nde çalışan emekçilerimizin hakkı bu değildir. Bunu verirken korkmadılar mı işçilerden? Taşımacılık iş koluna onları geri alarak emekçinin emeğini, hakkını onlara teslim etmeliler. Yoksa Türk-İş topluluğu olarak milyonları meydana indireceğiz” dedi.

Basın açıklamasının ardından Yemek Sepeti Banabi kuryeleri motorlarıyla işvereni protesto etmek adına konvoy yaptı.

Yemeksepeti Banabi emekçileri meydanlara indi - Resim : 3

KUTUCUK: YURTİÇİ KARGO EMEKÇİLER ZAM İÇİN TOPLANDI

Yurtiçi Kargo çalışanları da 1 Şubat 2022 tarihli zammı reddederek firmadan %40 zam talebinde bulundu. Taleplerinin gerçekleşmesi için kontak kapatan Yurtiçi Kargo işçileri, İstanbul’un dört bit yanından Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde toplanıyor.

# İzmir # istanbul # türkiye # türk # zam # eylem # enflasyon # Asgari ücret # esnaf # kurye # Yemeksepeti # TÜMTİS # NACE # yurtiçi kargo # Hayrettin Çakmak # 1 şubat # banabi