''Anadolu Cerenleri'' özenle korunuyor

Türkiye'ye özgü bir tür olan Anadolu yaban koyunları, Konya'daki Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi'nin yıllardır sürdürdüğü çalışmalarla yokolmaktan kurtuldu. 1969 yılında sayıları 40'a kadar düşen ve halk arasında "ceren" olarak bilinen bu türün sayısı bugün 1400'e ulaşmış durumda. Çoğaltma çalışmalarının yanı sıra doğadaki sürüler kameralarla 24 saat kesintisiz izleniyor.

Türkiye'ye has türlerden olan Anadolu yaban koyunları, Konya'daki Bozdağ Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi'nde özenle korunuyor. Merkezin kurulduğu 1969 yılında Anadolu yaban koyunu yokolmak üzereydi.

Anadolu yaban koyunları, halk arasında "ceren" olarak adlandırılıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 8'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı merkezin yıllar süren çoğaltma ve koruma çalışmaları sonuç verdi. Cerenler hızla çoğaldı.

Başka illerdeki uygun yaşam alanlarına da gönderilen anadolu yaban koyununun toplam sayısı 1400'e yaklaştı. Türü yokolma tehlikesini atlattı.

60 bin hektarlık yaşam alanındaki koyunlar merkez tarafından kameralarla 24 saat kesintisiz gözetim altında tutuluyor. Geçen yıl aç kalmamaları için doğaya 60 ton yem bırakıldı. Bu yıl ağır kış şartları nedeniyle çok daha fazla yemleme yapılacak. Yemleme miktarı daha şimdiden 40 tonu geçti.

# Konya # türkiye # kar # Konya # kış # koyun # Doğa Koruma ve Milli Parklar # yem