Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Batı'ya kışkırtma tepkisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya-Ukrayna konusunda ABD Ve Batı'yı tepki gösterdi. Batı'nın çözüme katkı sağlamayıp sadece çomak soktuğunu vurguladı. Türkiye'nin arabuluculuk teklifini yineledi. Rusya lideri Putin ile yapacağı görüşmeyi hatırlatan Erdoğan, liderler düzeyinde üçlü görüşmenin yeni bir süreci başlatabileceğine dikkat çekti.

Ukrayna'ya yaptığı ziyaret sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD ve Batı'ya kışkırtıma tepkisi gösterdi.. "Batı, Ukrayna- Rusya gerilimine katkı sağlamadı, adeta çomak sokuyor" vurgusu yaptı:

- Batı maalesef şu ana kadar bu işin çözümünde katkı diye bir şey sağlamadı. Sadece adeta çomak sokuyorlar diyebilirim. Bu konuyla ilgili olarak Sayın Putin’le olan görüşmeyi çok önemsiyorum. Çünkü şu anda Avrupa’da bu işi çözmeye yönelik olarak lider noktasında ciddi sıkıntı var. Biden da şu an itibariyle bu sürece henüz olumlu yaklaşım sergileyemedi. Dışişleri Bakanlarının yaptıkları görüşmelerde de neticeye yönelik bir gelişme henüz kaydedilemedi.

Erdoğan Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk teklifini de yineledi:

- Temennimiz odur ki Sayın Putin’le yapacağımız görüşmeden sonra eğer arabulucu bir sıfat bize yüklenirse, bu sıfatla bu işin içine girmeyi kabulleniriz ve üzerimize düşen görevi de inşallah yapmaya çalışırız.

Putin-Zelenski görüşmesinin yeni oluşuma fırsat vereceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tansiyonun düşürülmesi için katkı vermeye hazırız" dedi:

- Davetimizle ilgili Sayın Putin’in Çin’den döndükten sonra Türkiye ziyaretini gerçekleştireceği yönünde olumlu bir dönüş oldu. Şimdi tarihi kararlaştıracağız. Sonra da Sayın Putin ile Sayın Zelenski’yi üst düzeyde bir araya getirmek üzere toplantı yapalım istiyoruz. Sayın Zelenski’yle olan mutabakatımız bu istikamette. İnşallah üst düzeyde bir görüştürmeyi gerçekleştirebilirsek, buradan alacağımız neticenin bölgede yeni bir oluşuma fırsat vereceğine inanıyorum. Zelenski’yle olan görüşmede bende bu umut doğdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile yapacağı görüşmenin neden çok fazla önem arz ettiğini de açıkladı:

- Çünkü bizim Rusya’yla şu anda ciddi manada ikili münasebetlerimiz var. Bu münasebetler sıradan değil. Bunun için atılacak adımlar da önem arz ediyor. O bakımdan Sayın Putin’le olan görüşmeyi çok çok önemsiyorum.

Ukrayna ile olan ticaret hacminde hedefin 10 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, 8 anlaşmanın imzalandığını söyledi.

İran'ın doğal gaz kesintisiyle ilgili de bilgi verdi Erdoğan. Gelen doğal gazın yeniden normal akışa geçtiğini belirtti. "Irak’tan da belki doğalgaz noktasında Türkiye’ye bir arz olabilir. O da olursa zaten daha da farklı olacak. Ama bizim şu anda Türkiye olarak doğalgazda herhangi bir sıkıntımız yok." ifadelerini kullandı.

Erdoğan terörle mücadelede de kararlılık mesajı verdi. "Teröristlere sınırlarımız içinde ve dışında nefes aldırmıyoruz, aldırmayacağız" dedi.

# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # çin # batı # doğal gaz