Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu açıkladı. Raporda, ocak ayında yıllık enflasyon yükselişine en belirgin katkının 4,18 puanla enerji grubu olduğu belirtildi.

Merkez Bankası, enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmeleri içeren Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu açıkladı.

Rapora göre, ocak ayında yıllık enflasyondaki artış alt gruplar geneline yayıldı. Söz konusu yükselişe en belirgin katkı 4,18 puanla enerji grubundan geldi.

Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergilerken, emtia fiyatları Omikron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış gösterdi.

Gıda yıllık enflasyonu bu dönemde yüksek artış sergiledi. Taze-meyve sebze fiyatları yüzde 20,82 artarken, bu gelişmede sebze grubu öne çıktı.

Fiyat artışları alt gruplar geneline yayıldı. Özellikle yüzde 20,83'le süt, yüzde 17,96'yla peynir ve diğer süt ürünleri, yüzde 22,11'le bakliyat, yüzde 9,97'yle katı-sıvı yağlar ve yüzde 11,17'yle tahıl ürünlerindeki fiyat artışları dikkati çekti.

Son dönem akaryakıt fiyat artışları ve enflasyonda ulaşılan yüksek seviyeleri nedeniyle, şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı ile kargo ücretlerinde belirgin artışlar görüldü. Ulaştırma hizmetlerinde fiyatlar, ocakta yüzde 16,88 yükseldi, yıllık enflasyon ise yüzde 39,31 oldu.

Hizmet fiyatlarının ocakta yüzde 7,89 yükselmesiyle grup yıllık enflasyonu yüzde 29,56'ya çıktı. Kira ve haberleşme dışındaki alt gruplarda artışlar belirgin oldu. Lokanta-otel alt grubunda fiyatlar yüzde 8,45 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 50,40 seviyesine ulaştı.

Enerji fiyatları ocakta yüzde 27,41 ile yüksek bir oranda arttı. Yönetilen ve yönlendirilen kalemlerde fiyatlar elektrikte yüzde 69,96, doğal gazda yüzde 21,35 ve şebeke suyunda yüzde 11,87 yükselerek bu gelişmede öne çıkan kalemlerden oldu.

Tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar devam etti. Yurt içi üretici fiyatları ocakta yüzde 10,45 artarken, yıllık enflasyon 13,64 puan yükselişle yüzde 93,53'e ulaştı.

Öte yandan enflasyon, memur emeklisinin aylık yüzde 7.5 zammını ilk aydan aştı. Ocak ayı enflasyonu yüzde 11.10 oranında gelince memurlara yapılan zamma yüzde 3.6 oranında enflasyon farkı gelmiş oldu.

# ekonomi # hizmet # zam # Merkez Bankası # üretici # enflasyon # ocak # Yurt # enerji # doğal gaz # fiyat artışı # memur