Rusya-Belarus askeri tatbikatı başladı

Rusya ve Belarus ortaklaşa düzenlediği Müttefik Kararlılığı-2022 askeri tatbikatı Belarus'da başladı. Ortak tatbikat 20 Şubat'a kadar devam edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ortak askeri tatbikat düzenleme konusunda anlaşmaya varmıştı.

İki ülke arasında ''Müttefik Kararlılığı-2022'' adı verilen ortak askeri tatbikat Belarus topraklarında başladı.

Tatbikata ilişkin Rusya Savunma Bakanlığından açıklama geldi. Açıklamada, tatbikata Belarus Silahlı Kuvvetlerinin bazı askeri birlikleri ile Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Doğu Askeri Bölgesi'ne bağlı askeri birliklerinin katıldığı ifade edildi.

2 S-400 ve Pantsir-S hava savunma füze sistemleri ile 12 Rus Su-35 savaş uçağının da yer aldığı tatbikat, Belarus topraklarındaki Obuz-Lesnovskiy, Osipoviçskiy, Brestskiy, Gojskiy, Domanovskiy poligonları ve Baranoviç, Luninets, Lida, Maçulişçi askeri hava üslerinde gerçekleşiyor.

İki ülkeye ait askeri güçlerin denetleneceği tatbikat, "dışarıdan saldırıyı engelleme, terörle mücadele etme, sınırları koruma ve Birlik Devlet'in çıkarlarını koruma" amacıyla düzenlendi.

İki ülke liderinin Aralık 2021'de vardığı anlaşma doğrultusunda yapılan tatbikat, 20 Şubat'a kadar devam edecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve Belarus benzeri görülmemiş büyüklükte tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi, tatbikata büyük önem verdiklerini belirtti.

Ukrayna üzerinden Karadeniz’deki kışkırtmalarını sürdüren Amerika Birleşik Devletleri’nden de tatbikata ilişkin açıklama geldi

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Rusya ve Belarus’un “Müttefik kararlılığı – 2022” tatbikatını gerilimi artıracak bir adım olarak niteledi.

# rusya # amerika # Ukrayna # açıklama # cumhurbaşkanı # terörle mücadele # tatbikat # karadeniz # Devlet # vladimir putin # doğu # belarus # savaş # Beyaz Saray # Jen Psaki # Aralık # rusya savunma bakanlığı # Aleksandr Lukaşenko # Rusya Silahlı Kuvvetleri # Belarus Silahlı Kuvvetleri # müttefik kararlılığı 2022