Weimar üçlüsünden Minsk vurgusu

Almanya, Fransa ve Polonya liderleri, Ukrayna gündemiyle bir araya geldi. “Ortak hedefimiz Avrupa’da savaşı önlemek” diyen liderler, Rusya ile diyalogun farklı formatlarda sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Avrupaili liderler, Minsk anlaşmaları kapsamında Rusya ile Ukrayna arasında yeni bir müzakere sürecinin başlatılmasından yana… Öte yandan ABD'nin Ukrayna kışkırtmasına Fransa'dan dikkat çeken bir tepki geldi. Avrupa'nın çıkarlarının, ABD'den farklı olduğunu belirten Fransa Ekonomi Bakanı Brun

Weimar Üçlüsü olarak bilinen Almanya, Fransa ve Polonya liderleri, Berlin’de Ukrayna gündemiyle toplandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmaunel Macron ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ihlalinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Olası bir işgalin Moskova için geniş kapsamlı siyasi, ekonomik ve jeostratejik sonuçları olacağını belirten Scholz “Ortak hedefimiz Avrupa’da savaşı önlemek” dedi:

- Müzakerelere ve bir çözüme ihtiyacımız var. Çünkü hepimizin ortak bir amacı var: Avrupa’da barışı korumak. Bu, diplomasi ve net mesajlar ile sağlanabilir.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, “Savaştan kaçınabilmemiz için bir çözüm bulmalıyız” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya ile farklı formatlarda diyalogun sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi:

- Gerilimin tırmanış riskini önlemek ve uzun vadede istikrarı sağlamak için Rusya ile diyalog kurulması şart. Yakında Normandiya formatında görüşeceğiz. Bu formattaki görüşmeler Ukrayna krizinin çözümü için siyasi bir çerçeve olabilir.

Normandiya Formatı adı verilen müzakere süreci, ilk kez Minsk Anlaşması çerçevesinde 2015 yılında Almanya, Ukrayna, Fransa ve Rusya'nın katılımıyla başlatılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de pazartesi günü Macron ile yaptığı görüşmede, krizin çözümü için Minsk dışında bir alternatif olmadığını vurgulamıştı.

Öte yandan Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Avrupa'nın Ukrayna krizi ve Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Hattı konusundaki çıkarlarının, ABD'den farklı olduğunu söyledi. Avrupa'nın enerji ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya'dan sağladığına dikkati çeken Le Maire, Moskova ile diyalogun ihtiyaçtan öte bir zorunluluk olduğunu belirtti:

- Amerikalıların, bizi istemediğimiz bir konuma sürüklemesine izin vermeyelim. Ukrayna krizinde çıkarlarımız ABD'ninkinden farklı; tercih ettiğimiz yol, çatışma ve tehdit değil. Avrupa, diyaloğu ve gerilimin düşürülmesini tercih ediyor. Bunu Amerikalı müttefiklerimize en açık şekilde söyleyebilmeliyiz.
ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz günlerde "Rusya, Ukrayna'yı işgal ederse Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz." açıklaması yapmıştı.

# abd # rusya # Ukrayna # ekonomi # cumhurbaşkanı # almanya # fransa # avrupa # Devlet # Minsk # savaş # Polonya # enerji # çözüm