Fransa sömürüsüne Paris'te tepki

Fransız büyükelçiyi topraklarından kovan Mali'de, Fransa'ya tepkiler büyüyor. Mali Başbakanı Maiga, Fransa'nın etnik gruplar üzerinden Mali'yi bölmeyi hedeflediğini söyledi. Fransa'nın başkenti Paris'te ise Afrikalı göçmenler Mali bayrağı açtı.

Mali'yi terketmesi için 72 saat süre tanınan Fransa Büyükelçisinin ülkeden çıkışı kutlandı. Mali'nin Fransa ve uzantılarından temizlenmesi için başlayan direniş derinleşiyor.

Mali'nin direnişi Fransa'daki Malili göçmenleri de harekete geçirdi. Paris metrosunda Mali bayrağı açan göçmenler, Fransa'yı uyardı, Afrikalı göçmenleri emperyalist sömürüye karşı direnişe çağırdı:

Macron, Mali'yi işgal etmek için sahte teröristler yarattı. Afrika'ya bizimle iş yapmak için saygıyla gelecek tüm ortakları memnuniyetle karşılayacağız, daha azıyla değil. Saygı ile gelen aynıyla karşılık bulacak. Çin ya da Rusya kim olursa olsun memnuniyetle karşılanacaklar. Fransa, tarihin trenini kaçırmadan önce bunu anlamalı.

Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga'da dikkat çeken açıklamalar yaptı. Fransa'nın Barkhane Operasyonu'na destek amacıyla oluşturduğu Takuba Görev Gücü'nün ülkeyi bölmeyi hedeflediğini söyledi.

Maiga, sözde görev gücü için ismin bilinçli olarak seçildiğini söyledi. "Takuba" ismini Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandığını belirterek, Fransa'nın ülkeyi etnik olarak parçalamaya çalıştığını vurguladı.

Mali Başbakanı Maiga, daha fazla kan ve gözyaşına, kaynaklarının sömürülmesine izin vermeyeceklerini tekrarlarken, ''Artık boyun eğemeyiz, ülkemizi kimsenin kölesi yapamayız. Bu iş bitti artık.'' dedi.

Takuba'da Fransa, İsveç, Estonya, İtalya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 500'e yakın asker görev yapıyor.

# rusya # çin # isveç # fransa # asker # Hollanda # Paris # italya # Sahel # portekiz # Belçika # çekya # Mali # estonya # metro # takuba