ABD Afganistan'dan kaçarken sivilleri öldürmüş

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’dan kaçış sürecinde, çok sayıda Afgan sivili öldürdüğü ortaya çıktı. Washington Post’un yayınladığı raporda, kaçış sürecinde Amerikan kurumlarında kaos yaşandığı belirtildi. Beyaz Saray ise raporu savundu. Beyaz Sarayın açıklamasında, onlarca sivilin ölümüne neden olan süreç için “ başarılı bir tahliyeydi” denildi.

Haber: Ufuk Tuğlu

Amerikan askerleri Afganistan’dan kaçarken çok sayıda sivili ve Taliban üyesini öldürdü.

Washington Post gazetesi, ABD Kara Kuvvetleri’nin Afganistan çekilme ve tahliye sürecine ilişkin 2 bin sayfalık soruşturma raporuna ulaştı. Rapor, çekilme sürecinde Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı ile bölgedeki komutanlar arasında yaşanan kaosun boyutlarını gözler önüne serdi.

Rapora göre, Kabil havalimanında yaşanan izdihamın ilk dört gününde en az 5 Afgan sivil yaşamını yitirdi. Havalimanındaki karmaşada 2 Taliban üyesi ile ABD'lilerin tahliyesine yardım eden Afgan özel kuvvetlerinden 1 kişi, Amerikan askerlerinin ateş açması sonucu öldü.

Soruşturma raporunda, tahliyeleri koordine eden ABD’li Tuğamiral Peter Vasley, 14 Ağustos’ta Kabil yakınlarına düzenlenen 10 hava saldırısında 100’den fazla Taliban üyesinin öldürüldüğünü anlattı.

Vasley, Beyaz Saray’ı sahada olan bitenleri anlamamakla suçladı. ABD’nin o dönemki Afganistan Maslahatgüzarı Ross Wilson’ın ülkedeki durumu kavramakta geç kaldığını belirtti.

ABD’li Tuğgeneral Farrell Sullivan da, tahliye edilecek Afgan güçlerinin sayısının 6 bin olarak kendilerine bildirildiğini, ancak daha sonra bu sayının 38 bin 800 olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Rapora göre, ABD’nin tahliye planını sadece İngiltere biliyordu. Raporda ifadeleri yer alan askeri yetkililer, tahliye planından sadece İngiltere’nin haberdar edilmesinin sahadaki görevlerini kısıtladığını ve karmaşayı arttırdığını belirtti.

Beyaz Saray ise kaos iddialarını reddetti. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, onlarca sivilin ölümüne neden olan çekilme süreci için “başarılı bir tahliyeydi” ifadelerini kullandı. Psaki, Beyaz Saray’ın, bölgede görev yapan Amerikalı komutanların uyarılarının dikkate alınmadığı yönündeki eleştirilerin gerçekçi olmadığını savundu.

# abd # haber # Afganistan # washington # abd ordusu # Sivil # ABD Afganistan