Biden tayfası Rusya'yı hedef aldı

Rusya’nın, askeri operasyon kararının ardından Türkiye'deki Biden cephesinden de açıklamalar art arda geldi. Cumhuriyet Halk Partisi “Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız.” açıklaması yaparken, İyi Parti Ukrayna’ya SİHA satışına devam edilmesini istedi. Gelecek Partisi “NATO içinde aktif bir rol üstlenilmesi gerektiğini” belirtirken, DEVA Partisi “Ukrayna'nın hakları korunmalı.” açıklamasında bulundu. PKK’nın siyasi uzantısı HDP de “Her türlü askerî müdahaleye karşıyız.” açıklaması yaptı.

Rusya'nın kendisini tehdit eden ABD ve NATO destekli Ukrayna saldırılarına kaşrı askeri operasyon kararı siyasetin sıcak gündemi oldu. 6'lı buluşmada Avrupa konseyi ve AB'ye bağlılık ilan eden Biden Tayfası da peş peşe açıklamalar ile Rusya’yı hedef aldı.

“UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ”

CHP adına açıklamayı Genel Başkan danışmanı Ünal Çeviköz yaptı. Çeviköz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası hukukun temel prensiplerinden olan ülkelerin bağımsızlığı, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırların kuvvet kullanarak ihlal edilemezliği ilkeleri, uyuşmazlıkların barışçı yollarla çözümü arayışlarında uyulması gereken temel unsurları oluşturmaktadır. Bu anlayışla Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne duyduğumuz saygıyı bir kez daha vurgulamak isteriz.

“SİHA SATIŞI DEVAM ETMELİ”

Millet İttifakında yer alan İyi Parti ise “Ukrayna’ya SİHA satışına devam edilmesini” istedi.

Genel Başkan Meral Akşener, açıklamasında şunları söyledi:

Ukrayna gibi egemen bir ülkenin sınırına asker yığarak, ülkelerin toprak bütünlüğüne yönelik tehdit oluşturulması, kabul edilebilecek bir tutum değildir. Rusya’yı, bir an önce bu askeri tahkimatına son vermeye ve askerlerini geri çekmeye çağırıyoruz. Bu gerilimli ortama rağmen; İktidarın, Ukrayna’ya SİHA satışına devam etmesi yönündeki kararını, olumlu buluyoruz. Rusya’nın, NATO’nun genişlemesi ile de bağlantılı olarak, kendi güvenliğine dair kaygıları var. Ancak bu kaygıların giderilmesi, bir savaş tehdidi üzerinden olamaz.

“KIRIM’IN İLKAHI NEYSE UKRAYNADAKİ MÜDAHALEDE O”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “ Kırım'ın ilhakı neyse Donbass'a desteği de aynı çerçevede mütalaa ediyoruz.” dedi.

Kırım’ın ilhakı neyse Rusya’nın şu anda Ukrayna’ya müdahalesini de aynı çerçevede mütalaa ediyoruz. Durumdan endişe duyuyoruz. Sadece Ukrayna-Rusya ya da ABD-Rusya gerilimi olarak görmüyoruz, dünyanın küçülmesinden kaynaklı bazı nedenlerin de etkisi vardır.

Biden Tayfasının diğer siyasi unsurlarından da benzer açıklamalar yapıldı. Gelecek Partisi “NATO içinde aktif bir rol üstlenilmesi gerektiğini” belirtirken, Deva Partisi “Ukrayna'nın hakları korunmalı.” açıklamasında bulundu. PKK’nın siyasi kolu HDP de “Her türlü askerî müdahaleye karşıyız.” açıklaması yaptı.

# chp # abd # rusya # Ukrayna # pkk # hdp # İyi Parti # operasyon # siha # millet ittifakı # deva partisi # nato # asker # meral akşener # saadet partisi # son # kırım # Biden tayfası # Temel Karamollaoğlu # Gelecek Partisi # Ünal Çeviköz # Donbass