Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na S-400 tepkisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun S-400 açıklamalarına tepki gösteren Erdoğan, "Bu sistem NATO'ya entegre edilmeksizin, müstakil olarak yalnızca Türk personel tarafından kullanılacak" açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme ve  NATO Liderler Zirvesi öncesi Kiev-Moskova hattındaki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu:

- NATO bu video konferans zirvesiyle beraber artık tavrını belirlemelidir, ne yapacaksa yapmalıdır. Malum, şu ana kadar Ukrayna'ya ciddi manada bir asker gönderme gibi durumla karşı karşıya henüz kalmadık. Herkes sadece laf yapıyor, iş yapan yok. Böyle bir durum söz konusu. Bu bakımdan yapacağımız bu video konferansta NATO müttefiki üye ülkelerin liderleri bakalım neler söyleyecek. Biz de tabii söyleyeceğimizi onların da söyleyeceklerine göre belirleyecek, tavrımızı ortaya koyacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun S-400 açıklamalarına tepki gösterdi. S-400'ler hakkında polemik yaratılmaya çalışıldığını belirtti:

- S-400 neden alınmış. S-400'ün bir savunma silah sistemi olduğu ve bu silah sisteminin tedarikinin bir tercih değil, zorunluluk olarak ortaya çıktığı devamlı olarak her seviyede vurgulandı. Tedarik sürecinde 'Biz pazar değil ortağız' anlayışıyla sistemi sadece satın alma değil yatırım, teknoloji transferi, ortak geliştirme üzerinde duruldu ve maliyet, teslim süresi dâhil tüm faktörler göz önüne alındı. Bu sistem, NATO Komuta Kontrol sistemleri ve NATO'ya entegre milli sistemlere entegre edilmeksizin, müstakil olarak yalnızca Türk personel tarafından kullanılacak. 'Nerede kullanılacak?' sorusunun cevabı gayet net; kim füzeyle ülkemize saldırırsa orda kullanılacak.

Erdoğan, "Krizin daha fazla büyümeden çözülmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" vurgusunu yineledi:

- Biz burada çok hassas davranmalıyız, çok dikkatli adım atmalıyız. Çünkü önüne gelen garip garip şeyler söylüyor. Bakıyorsun, kimisi doğal gazın bedelini çok ciddi rakamlara çıkarıyor, kimisi doğal gaz vanalarını kapamaktan bahsediyor. Biz burada devlet yönetiyoruz, hassasiyetimizi korumamız gerekiyor.

Arabuluculuk teklifini yineleyen Erdoğan " Rusya ve Ukrayna'nın ikisinden de vazgeçmemiz mümkün değil" vurgusu yaptı:

- Ukrayna ile de aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerimiz var. 'Ukrayna'dan vazgeç' deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede. 'Rusya'dan vazgeç' deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da şu anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var. Bizim derdimiz öyle bir adım atalım ki hiçbirinden vazgeçmeden bu işi inşallah çözelim.

ABD ile devam eden F-35 ve F-16 müzakereleri ile ilgili konuşan Erdoğan, "hesaplaşmaları yapıp yolumuza devam edelim" dedi.

Ermenistan ile normalleşme adımları ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı "Biliyorsunuz, ben zaten Ermenistan'ın atacağı olumlu adımlara aynı şekilde karşılık vereceğimizi söylemiştim." ifadelerini kullandı.

# abd # rusya # Ukrayna # erdoğan # silah # afrika # f-16 # türk # F-35 # kılıçdaroğlu # nato # Devlet # moskova # NATO Liderler Zirvesi