''Masanın altında kimler var''

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 6 partinin buluşmasıyla ilgili konuşan Erdoğan, HDP'yi işaret ederek "Bunların önce masanın altında kimlerin olduğunu da bulmaları lazım." ifadelerini kullandı. Erdoğan, elektrik tarifelerinde yapılacak yeni düzenleme, KDV indirimi ve hal yasasıyla ilgili de açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Senegal’e geçerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

6 partinin bulaşmasıyla ilgili konuşan Erdoğan, HDP'nin dışarıda bırakıldığına dikkat çekti:

- Şimdi bunlarda bir taraftan bakanlıkların vesaire paylaşımı da başladı. Tabii bu paylaşım nereye kadar, nasıl gidecek bir de o var. Onları da tabii vatandaşımız izliyor. Ama onlar masanın altında kim var, masanın etrafında kimler var şu anda bunu konuşuyorlar. Bunların önce masanın altında kimlerin olduğunu da bulmaları lazım. Dışarıda bıraktıkları bir siyasi parti var. O siyasi parti nasıl bir tavır koyacak, o da ayrı bir konu.

Erdoğan, yüksek gelen elektrik faturalarıyla ilgili yeni düzenlemeye işaret etti. Yeni uygulamanın 1 Mart itibariyle başlayacağını belirtti:

- 210 kilovatsaate kadarki indirimli tarifede ve 210 kilovatsaatin üstündeki birim fiyatlarda vatandaşlarımızın lehine olacak yeni bir düzenleme imkanı üzerinde şu anda çalışılıyor. Esnaf ve sanatkarlar için de indirimli bir tarife söz konusu olabilecek. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği de ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek. 1 Mart itibarıyla bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda ürünlerine yapılan yüzde 7'lik KDV indirimini yansıtmayanlara cezaların artırılarak uygulanacağını vurguladı:

- Burada ciddi bir denetim ve yaptırım mekanizmamız söz konusu. Bunun haricinde bir ürünün fiyatının önce 50 liradan örtülü bir şekilde 100 liraya çıkarılıp sonra da yüzde 40 indirim yapıldığı söylenerek 60 liraya satılması gibi uygulamaların da önünü kestik. Bu yolla enflasyona da aslında önden bir yükleme yapılıyordu.

Erdoğan, tüketiciyi korumaya yönelik 4 düzenleme üzerinde durduklarına dikkat çekti:

- Tüketiciye yönelik üzerinde çalıştığımız dört düzenlememiz var. Bir tanesi tüketiciyi korumaya yönelik bir düzenleme. O bitmek üzere. İkincisi e-ticaretle alakalı düzenleme. Üçüncüsü perakende ve dördüncüsü de hal kanunu. Bunların hepsi birlikte düşünülebilir. Hal Kanunuyla alakalı bir taslağımız var ama arzu ettiğimiz neticeyi alabilmek için sıralı bazı adımların gerçekleşmesi gerekiyor.

İsrail ile normalleşme adımlarını da değerlendiren Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un yapacağı ziyaretle ilgili bilgi verdi:

- Sayın Herzog’un bu ziyaretini gerçekten biz de önemsiyoruz. Bu ziyaretle birlikte Türkiye-İsrail ilişkilerindeki atılan adım, bundan sonra diğer boyutlarda da görülebilir.

Yunanistan’daki Lavrion kampının terör örgütü PKK’ya sağladığı destekle ilgili de bilgi verdi Erdoğan. İsimlerin tek tek tespit edildiğini belirtti:

- Yaklaşık 7-8 aydır Lavrion kampına eleman aktararak orada eğitip, oradan da Irak üzerinden tekrar PKK’ya ve diğer taraflara sevk etmeye yönelik bir altyapı var. 7-8 ay öncesine kadar böyle bir şey söz konusu değildi. Biz isimleri tespit ettik. Dışişleri üzerinden, Yunanistan’a bu isimleri bildirdik. İki ayağı var. Hem adam eğitmek ve sevk etmek, hem de yurt içerisindeki terör örgütünün şehir içine hareketliliğini Lavrion kampı üzerinden sağlamak gibi iki hamleleri var. Bu iki hamlelerini de Yunanistan’a bildirdik.
# türkiye # erdoğan # israil # cumhurbaşkanı # afrika # elektrik # kdv # yaptırım # muhalefet # dışişleri # Masa # Senegal # KDV indirimi # kongo # herzog # 6 parti # 6'lı masa