Meclis'te kadının çalışma hayatındaki sorunları anlattılar

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilcileri Meclis’te kadınların çalışma hayatında yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. İşçi konfederasyonları, kadının iş gücüne katılımı konusunda en büyük engelin annelikten ve doğumdan kaynaklanan izinler olduğunu belirtti. Konfederasyonlar, kadınların iş ve aile yaşamlarının uyumlaştırılmasını istedi.

Kadınların çalışma hayatında karşılaştığı sorunlar konuşuldu, çözüm talep edildi.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilcileri 23 Şubat’ta Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na katıldı. 3 işçi konfederasyonu kadınların çalışma hayatındaki yeri, karşılaştığı sorunları ve çözüm önerilerini komisyona sundu.

Konfederasyonlar, özellikle salgın döneminde en çok kadınların iş gücünden ayrıldığını belirtti. Türk-İş Kadın İşçiler Bürosu Müdürü Güldane Karslıoğlu Yeni, kadının iş gücüne katılımı konusunda en büyük engelin annelikten ve doğumdan kaynaklanan izinler olduğunu belirtti. Yeni, kreşlerin açılması için kadın çalışan sayısının değil ebeveyn sayısının baz alınmasını istedi.

Yeni, kadınların bu dönemlerde ekonomik şiddete maruz kalmaması açısından koruyucu önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin de uzaktan çalışma döneminde mesai düzeninin bozulmasından en çok kadınların etkilendiğini belirtti. Zengin, ''150 Kadın işçinin çalıştırması halinde kreş açma zorunluluğu yasasının ''150 işçi'' olarak değiştirilmesi ve cezaların artırılmasını istiyoruz.'' dedi.

DİSK Genel İş Araştırma Daire Müdürü Özgün Millioğulları Kaya ise işsiz kadın sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Kaya, her 10 kadından 3'ünün kayıt dışı çalıştırıldığını ifade etti.

# türk # kadın # işçi # disk # emek # fırsat # kadın işçi