İhracatçı Rusya ile iyi ilişki istiyor

Türkiye 2021 yılında Rusya’ya 1 milyar 180 milyon dolar yaş meyve, sebze ve mamulleri ihraç etti. İhracatçılar Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı kriz nedeniyle Türkiye ile olan işbirliğinin bozulmasını istemiyor. Ulusal Kanal’a konuşan Ege Yaş Meyve, Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Ne Türkiye ne de Rusya Türkiye birbirinden vazgeçmeli, ilişkilerin iyiye gitmesi için dua ediyoruz” dedi.

İhracatçılar Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin Ukrayna krizi nedeniyle bozulmasını istemiyor. Ulusal Kanal’a Rusya pazarının önemini anlatan Ege Yaş Meyve, Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye-Rusya ilişkilerin zedelenmemesi için dua ettiklerini söyledi:

- Rusya pazarına ihtiyacımız var. Onların da bize ihtiyacı var. Ne bir Rusyasız ne Rusya bizsiz yapabilir. Tek dileğimiz bir an önce Rusya-Ukrayna arasındaki sıkıntılar çözülür ve rahata kavuşurlar. Rusya’yı bizde önemsiyoruz ciddi anlamda ihracatımız var. Özellikler yaş sebze meyveden çok yoğun ihracatımız var. En yoğun çalıştığımız pazarlardan biri Rusya’yı önemsiyoruz. Biliyorum ki bu Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri zedelemez ve daha da iyiye gider diye dua ediyoruz.

Türkiye 2021 yılında Rusya’ya 1 milyar 180 milyon dolar yaş meyve sebze ihracatı yaptı. Bu ihracatın 165 milyon doları da Ege Bölgesi’nden karşılandı. İhracatı Uçak, Rusya ile ilişkilerin bozulmasıyla yaşanacaklarını aktardı:

- Rusya pazarını maalesef dolduracak hiçbir pazar yok. İhracat durursa tabii ki ekonomimiz zarar görürü, üreticilerimiz ihracatçılarımız zarar görür ülkemize ciddi anlamda gelen dövizler var, döviz girdisi azalır.

Siyasal konumlanmanın Rusya ile ticari ilişkilerde önemli olduğunu hatırlatan Uçak, Türk yaş meyve sebzelerinin pestisit maddesi nedeniyle Rusya sınırından geri döndüğünü söyledi:

- Tabi ki zaman zaman siyasal gerekçeler oluyor. Biz buradan gönderdiğimiz ürünlerin hiçbiri analiz yapılmadan Rusya’ya gitmiyor. İstenilen pestisit analizleri yapılıyor. Sertifikası düzenlendikten sonra o ürünü biz Rusya’ya gönderiyoruz. Aynı ürünler maalesef geri geliyor. Neden geldiğine biz de anlam veremiyoruz. Altında da aradığımız bir tek siyasi neden var, başka bir şeyde göremiyoruz.

Uçak krizinden önce Rusya’ya domates ihracatının kotasız olduğunu vurgulayan Ege Yaş Meyve, Sebze ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki sıcak ilişkiden güç aldıklarını vurguladı:

- Rusya’ya ciddi anlamada yaş meyve sebze ve sanayileştirilmiş mamulleri ihracatımız söz konusu. Umarım ki diyaloglarımız bozulmaz, zedelenmez daha da iyi olur.
# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # Putin # cumhurbaşkanı # Devlet # Ulusal