İhracatçılar Rusya ile ilişkilerin bozulmasını istemiyor

Türkiye'nin 2021'de yaptığı 3 milyar 83 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatında Rusya, yaklaşık olarak yüzde 35’lik payla ilk sırada yer aldı. İhracatçılar Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı kriz nedeniyle Türkiye ile olan iş birliğinin bozulmasını istemiyor. Rusya’nın kaybedilmemesi gereken bir Pazar olduğunu söyleyen İhracatçı Selçuk Kırmızıdam, ''ilişkiler geliştirilmeli” çağrısında bulundu.

Haber: Yalçın Semir Akarsu - İlyas Gümrükçü

Türkiye’nin en büyük yaş meyve ve sebze ihracat pazarı Rusya. Ukrayna-Rusya krizini yakından takip eden ihracatçılar, Rusya ile ilişkilerin bozulmasını istemiyor.

Türkiye-Rusya diyalogunun artması ticari ilişkilere de olumlu yansıyor.

Bu sene portakal, greyfurt ve narda Rusya’nın ithalatı sağlık prosedürlerinden dolayı yasaklaması dahi, üreticiyi zora soktu.

Çukurovalı İhracatçılardan Selçuk Kırmızıdam da Rusya ile yaşanılan uçak krizine dikkat çekti. Üreticilerin büyük zararlar yaşadığını hatırlattı.

Türkiye’nin Ukrayna meselesi üzerinden Rusya ile ilişkilerinin bozulmaması önemli. Bu durum birçok sektörde maddi kayıplara neden olabilir.

Bir siyasi kriz durumunda Rusya pazarı için üretilen ürünlerin tamamı dalında kalabilir.

Karadeniz, Rusya ve Ukrayna ticaretinde önemli bir yere sahip. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Ulusal Kanal'a konuştu. Rakamlarla örnekler verdi.

Gürdoğan, Türkiye'nin Atlantik politikasından bir an önce vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

# adana # türkiye # rusya # Ukrayna # doğu karadeniz # ihracat # kriz # karadeniz # doğu # Ulusal # üretim # meyve # çukurova # kanal # sebze # ukranya