Erdoğan ve Putin Ukrayna'yı görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna harekatını görüştü. Görüşmede, Putin, operasyonda gelinen son durumu değerlendirirken, Erdoğan ise barışçıl çözüm ve ateşkes çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

Türkiye’nin arabulucuk girişimi kapsamında yapılan görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü. İki lider, Ukrayna sahasındaki son durumu değerlendirdi; Türkiye-Rusya ilişkileri ele alındı.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, barışçıl çözüm için Türkiye’nin her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu söyledi. Kalıcı ateşkes için adım atılması çağrısı yaptı.

Görüşmeye ilişkin Kremlin’den de açıklama geldi. Rusya Lideri Putin, görüşmede Erdoğan'a operasyonun ancak Kiev’in askeri eylemlerine son vermesi ve Rusya’nın taleplerini kabul etmesi halinde duracağını söyledi.

Operasyonun planlandığı şekilde ilerlediğini belirten Putin, çözüm için Kiev yönetimi ve yabancı ortaklarla diyaloğa hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

- Özel operasyonun askıya alınmasının tek yolu Kiev’in çatışmaları durdurması. Ukrayna kuvvetlerinin müzakere sürecini uzatmaya yönelik her türlü girişiminin boşuna. Ukrayna’nın bu sırada güçlerini ve araçlarını yeniden gruplandırmaya çalışıyor.

Putin, Erdoğan'a bölgedeki neoNazi grupları ve yabancı milislerle ilgili endişeleri de aktardı.

- Milliyetçi ve Neo-Nazi oluşumlar Donbass’a karşı yoğun saldırılarına devam edip Ukrayna’daki kent ve yerleşim birimlerindeki sivilleri, -yabancılar dahil- canlı kalkan olarak kullanırken, onları aslında rehin alırken; Rus Silahlı Kuvvetleri hayat kurtarmak ve sivillerin güvenliği sağlamak için mümkün olan her şeyi yapıyor, yalnızca askeri altyapı unsurlarına nokta atışları yapıyor

Kremlin açıklamasına göre Erdoğan bazı Batılı ülkelerde hız kazanan, Rus kültürü ve isimleri hedef alan ayrımcı kampanyaya yönelik eleştirelerini de iletti.

Liderler görüşmede ayrıca, ikili ticari ve ekonomik işbirliğini sürdürmeye yönelik temasların sürdürülmesi konusunda da anlaşmaya vardı.

ERDOĞAN'DAN UKRAYNA DİPLOMASİSİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus lider Putin’den önce Litvanya ve Sırbistan Cumhurbaşkanlarıyla da görüştü. Erdoğan ayrıca, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile de telefon görüşmesi yaptı. Görüşmelerde, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı ele alındı, ikili ilişkiler değerlendirildi.

Rus Lider Putin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hemen ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Putin ile Macron'un konuşması 1 saat 45 dakika sürdü.

# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # açıklama # Putin # son dakika # fransa # Kanada # Macron # kremlin # ateşkes # rus # son # askeri # litvanya # Sırbistan # İletişim Başkanlığı # Donbass