Çin-Rusya ticaretinde rekor artış

Batı tarafından ekonomik yaptırımlarla hedef alınan Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti ile ticaretini rekor seviyelere çıkardı. Çİn, 2022 yılının ilk iki ayına Rusya ile olan ticaretine ilişkin verilerini açıkladı. Çin ile Rusya'nın ticaret hacmi, 2 ayda yüzde 36 artarak son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yılın ilk 2 ayında Çin ile Rusya arasındaki ticaret hacminde yüzde 38.5 artış yaşanarak son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaşıldı.

Çin'in bu dönemde Avrupa Birliği'nden yaptığı alımlarda yüzde 0.2, Avustralya'dan yaptığı sevkiyatlarda yüzde 2.3 düşüş yaşanırken, Rusya'dan yapılan ithalat yüzde 35.8 artarak 13.8 milyar dolara yükseldi.

Çin'in Rusya'ya ihracatı da yüzde 41.5 artışla 12.6 milyar dolar seviyesine çıktı.

PAKİSTAN’DAN AB VE ABD'YE KINAMA TEPKİSİ

Öte yandan Pakistan Başbakanı İmran Han, Rusya’ya kınama çağrısı yapan 20 ülkenin büyük elçisine tepki gösterdi.

Brüksel'in Hindistan'ı Keşmir'deki işgal nedeniyle kınamaktan imtina ettiğine işaret eden Han, ayrıca Pakistan'ın Afganistan'da NATO'ya sunduğu yardımlarda teşekkür yerine kınama aldığını belirtti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle ülkesinin tarafsız bir politika izlediğini söyleyen Han, Avrupa ve Amerika’yı hedef alarak "Bizi ne sanıyorsunuz? Biz sizin köleniz miyiz? Ne söylerseniz onu mu yapacağız?" ifadelerini kullandı.

Pakistan ve Hindistan, geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Rusya'yı kınayan tasarı için çekimser oy kullanmıştı.

# abd # rusya # amerika # Ukrayna # çin # ekonomi # avustralya # ticaret # ihracat # Afganistan # pakistan # avrupa # nato # avrupa birliği # Birleşmiş milletler # ithalat # son # kınama # İmran Han