Rusya 4 kentte geçici ateşkes ilan etti

Rusya, sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli şekilde tahliye edilmesi için 4 kentte geçici ateşkes ilan etti. Tahliyeler için 6 yönde insani koridor kuruldu. Batı yanlısı Kiev yönetimiyse,sivillerin tahliyesine engel olmaya çalışıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev korumasındaki ırkçı grupların, çeşitli kentlerde bin 600'den fazla yabancıyı rehin aldığını duyurdu. Bakanlığın açıklamasına göre, rehineler arasında 70 Türk de var.

Rusya, Ukrayna harekatının ilk gününden bu yana sivillerin çatışma bölgelerinden güvenli şekilde tahliye edilmesi üzerinde duruyor. Gerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerekse diğer üst düzey Rus yetkililer, Kiev yönetiminin sivilleri, canlı kalkan olarak kullandığına dikkat çekiyor.

Ukrayna ile yürütülen müzakerelerde de öncelikli konu, sivillerin tahliyesi oldu. Ukrayna tarafı, insani koridorlar açılması için ikna edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi kentlerinde, sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti. Ateşkes, saat 10:00 itibariyle uygulanmaya başlandı. 4 kentte 6 insani koridor açıldı.

Bunlardan biri Kiev’den Gomel’e, ikisi Mariupol’den Zaporojye ve Rostovna Donu’ya, biri Harkov’dan Belgorod’a, ikisi Sumi’den Belgorod ve Poltova’ya uzanıyor.

"KİEV KORUMASINDAKİ NEO-NAZİLER 1634 YABANCIYI REHİN ALDI"

Ancak bir çok kentten, Kiev korumasındaki neo-nazi grupların, çatışma bölgelerinden çıkmak isteyen sivilleri rehin aldığı haberleri geliyor. Rusya Savunma Bakanlığı, çeşitli kentlerde 70’i Türk, bin 634 yabancıyı canlı kalkan olarak rehin tuttuğunu bildirdi. Bakanlık yetkilisi Tümgeneral Mihail Mizintsev, rehinelerle ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

- Harkov’da 200 Ürdün, 40 Mısır, 15 Vietnam, 2 Endonezya vatandaşı olmak üzere 257 kişi mevcut... Sumi’de 576 Hindistan, 159 Tanzanya, 121 Çin, 100 Gana, 70 Ürdün, 60 Mısır, 16 Pakistan, 15 Tunus, 14 Zambiya, 8 Kazakistan ve 1 Sırbistan vatandaşı olmak üzere bin 140 kişi var. Mariupol’de 70’i Türkiye, 18’i Kazakistan vatandaşı 88 kişi mevcut. Ayrıca, Herson’da 15 Mısır vatandaşı; Odessa’da 7 Endonezya vatandaşı; Kiev’de 20 Togo, 7 İngiltere ve 6 Benin vatandaşı; Çernigov’da 12 Pakistan ve 9 Endonezya vatandaşı rehin tutuluyor.

Rusya, rehin tutulan sivillerin akıbeti konusunda, bu ükelerin diplomatik kuruluşları ile de çalışma yürütüyor.

Tümgeneral Mizintsev, Kiev yönetiminin insani koridor konusundaki koşulları yerine getirmediğini ve tahliyelerin hızlandırılması için gerekli adımları atmadığını belirtti. Mizintsev ayrıca, Sumi Belediye Başkanı Aleksandr Lısenko’nun, Rusya’ya geçmeye çalışan sivilleri, “vurmakla” tehdit ettiğini aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bugün itibarıyla yaklaşık 44 bini çocuk, 168 binden fazla Ukraynalı sivilin çatışma bölgelerinden tahliye edildiğini bildirdi. Rusya’daki geçici yerleştirme merkezi sayısı da 9 bine çıkarıldı.

Rusya'nın yanı sıra, Polonya, Belarus, Macaristan, Slovakya, Moldova'ya giden Ukraynalıların sayısının ise 1 buçuk milyona yaklaştığı belirtildi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # son dakika # Moldova # tahliye # Devlet # belarus # rus # Polonya # macaristan # kiev # rusya savunma bakanlığı # Zelenskiy # slovakya # harkov # mariupol # geçici ateşkes # sumi # Zaporojye