Ayçiçek yağı stokları yeterli mi?

Ayçiçek yağına uygulanan fahiş artışları ile ilgili denetimler sürerken İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir'den konuyla ilgili açıklama geldi. Hafta sonu vurgun yapıldığını belirten Demir, yağ stokunda bir sorun olmadığını 15-20 gün sonra fiyatın düşeceğini söyledi.

Ayçiçek yağı stokunun yeterli olup olmadığına yönelik tartışmalar devam ediyor. Diğer yandan ekipler fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimlerini arttırmış durumda. İstanbul Ziraat Odası da konuya dahil oldu. Stokların yeterli olduğu, hafta sonu vurgun yapıldığına dikkat çekildi.

Yenişafak'a konuşan İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir, "2-3 günde bir ürünün stoku bitmez. Hafta sonu vurgun yaptılar. 15-20 gün sonra yağ fiyatları düşecek" açıklamasını yaptı. Demir, Türkiye'nin bitkisel yağ üretiminde yüzde 65-70'lerde kendi kendine yeten bir ülke olduğunu da belirtti:

- Kalan yüzde 30'u ithal ediyoruz. İddia ediyorum ki yıl sonuna kadar yağ ithal etmeyelim yine de sıkıntı yaşamayız. Raflara gelirsek, 2-3 günde bir ürünün stoku bitmez. Ürün zaten 1 aydır rafta duruyor. Bunun adı stokçuluktur. Hafta sonu inanılmaz sayıda yağ satışı yapıldı ve çok büyük bir kazanç elde edildi vatandaşın üzerinden. 15-20 gün sonra yağ fiyatları düşecek. Türkiye'de ne zeytinyağı ne de ayçiçek yağı sorunu vardır. Türkiye'de stokçuluk sorunu vardır.

Demir, Türkiye'de stokçulukla ilgili ciddi bir sorun olduğunu ifade etti:

- Tarımda ve ticarette, yaptırım gücü olan yeni bir sistem kurulmalı. Bakanlıklara bu konuda çok iş düşüyor. Ben sürekli çiftçiyle, üreticiyle beraberim. Haftanın 5 günü onların sorunlarını dinliyorum. Türkiye'nin tarımda önü oldukça açık.

Ayçiçek yağında fiyatların artmasının ardından bazı marketlerde ayçiçeğ yağı izdihamı yaşanmıştı.

# istanbul # türkiye # fiyat # yaptırım # ziraat # stok # yağ # stokçuluk # ayçiçek # Bitkisel yağ # Ayçiçek yağı