Tüketici koruma teklifi Meclis'te

Tüketicinin korunması kanun teklifi Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda görüşüldü. Teklifle tüketici ve konut kredilerinde yeni düzenlemeler yapılacak. Ön ödemeli konut satışlarında konutlar belirlenen tarihlerde teslim edilecek. Ön ödemeli devre tatil satışları ise yasaklanacak.

Tüketiciyi korumak için yeni düzenlemeler getirilecek.

Ak Parti, tüketicinin korunmasına yönelik 19 maddelik kanun teklifi hazırladı. Teklif, Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda görüşüldü.

Teklif ile tüketici ve konut kredilerinde tüketicilerin ihtiyaç duymadıkları sigorta ve diğer yan ürünlere ilişkin sınırlama getirilecek. Bu kapsamda tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif edebilecek.

Tüketici kredilerinde borcun zamanında ödenemediği durumlarda yapılacaklar da teklifte yer aldı. Bu durumda kalan borcun tamamı yerine sözleşmede yer alan tutar dikkate alınarak tüketici lehine düzenlenme yapılacak. Kredi borcunun tamamını erkenden ödeyen tüketici de kredi tahsis ücretini geri alabilecek.

Konut kredilerinde sigortasız kredi seçeneği de bulunacak. Konut kredisi sigortası, sadece borcun geri ödenmesini sağlamak için teminat amacıyla kullanılacak.

ÖN ÖDEMELİ DEVRE MÜLK VE DEVRE TATİL SATIŞI YASAKLANACAK

Ön ödemeli satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslim edilmesi zorunlu hale getirilecek. Konut teslimi 36 aydan azami 48 aya çıkarılacak.

Teklifle devre tatil satışlarında yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla sözleşmelerin kapsamı ile düzenleme usul ve esasları açıklığa kavuşturulacak. Ön ödemeli devre tatil ve ön ödemeli devre mülk satışı yasaklanacak.

Yenilenerek satılan cep telefonu, bilgisayar gibi ürünlerde yapılan değişiklikle de bu ürünlere 1 yıl garanti verilecek. Yenileme merkezleri bakanlık onaylı olacak.

Teklife göre yetkili servisler, bir sistem üzerine kayıtlı bulunacak. Yetkili servis olmayan servis dükkânları “Özel servis” ibaresini kullanacak.

TAMİR EDİLMEYEN CİHAZ İÇİN TAZMİNAT İSTENEBİLECEK

Garanti süresinin bitişinden sonra da yedek parça bulunamaması gibi durumlarda satış sonrası hizmet alamayan müşteriler tazminat talep edebilecek. Teklifle tüketici hakem heyetlerine başvuru sınırı 30 bin liraya yükseltilecek.

Tüketici örgütleri teklifi olumlu buldu. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, internetten alışverişlere ek düzenleme talep ettiklerini kaydetti.

# ak parti # tbmm # meclis # tüketici # üretim # tatil # enerji # kanun # kanun teklifi # alışveriş # düzenleme # Meclis Sanayi ve Ticaret Komisyonu