Seçim barajı yüzde 7'ye düşüyor

Uzun zamandır üzerinde çalışılan Seçim Yasası’nda değişikliği öngören kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye düşürülmesi teklif edildi. Teklife göre, ittifak ile seçime giren partilerin her birinin çıkaracağı vekil sayısı seçim bölgesinde aldıkları oylar ile belirlenecek. Seçimden 6 ay önce 41 ilde teşkilatlarını kuran partiler seçimlere katılabilecek. Tek başına seçime giren ve yüzde 3 oy alan siyasi partiler de Hazine’den yardım alabilecek.

Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi, ittifak olarak seçime girilmesinde yapılacak yeni düzenlemeler. Seçim Yasası’nda değişiklik için hazırlanan teklif Meclis’te.

AK Parti ve MHP’nin üzerinde uzun süredir çalıştığı Seçim Yasası’nda değişikliği içeren kanun teklifi 14 Mart’ta Meclis’e sunuldu. Kısa süre içinde Adalet Komisyonu’na gelmesi beklenen teklif 15 maddeden oluştu.

Kanun teklifinin ayrıntılarını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız açıkladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı açıklamasında şunları söyledi:

- TBMM'de grubu olması koşulunu madde metninden çıkarıyoruz. Başbakan ve bakanlara ilişkin yasaklar başlığını taşıyor. Başbakan sözünü maddenin metninden çıkarıyoruz. Seçim barajını 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz.
- İttifakın aldığı oy toplamı seçim barajını geçmesi halinde ittifakta olan partilerin o seçim bölgesinde yer alan oyları sayılır. Adres kayıt sisteminde gözükmeyenler ise en son seçmen olduğu adres ibaresini ekliyoruz. Adres değişikliği yapmayanlar için bir önceki seçim kütüğü esas alınacak.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız da açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

- Seçim barajı değiştirilmektedir. Tek başına seçime giren ve yüzde 3 oy alan siyasi partiler, Hazine yardımı alabilecek. Partilerin seçime girme kurallarında da değişikliğe gidilecek. Seçimden 6 ay önce 41 ilde örgütlenmesini tamamlayan partiler seçme katılabilecek. İttifakı oluşturan partilerin her birinin çıkaracağı vekil sayısının hesaplanmasında seçim bölgelerinde aldıkları oy oranları ile belirlenecektir. İttifak içinde görünür olan her partinin ittifak dışında görünürlüğü yükseltilmiştir. Seçmen iradesinin kendi partisi dışında başka partilere yansımaması da gözetilmiştir.

Değişiklikle seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesi teklif edildi.

Teklife göre, yüzde 3 oy oranını geçen partiler Hazine’de faydalanırken, partilerin seçime girmesindeki koşullarda da değişikliğe gidildi.

İttifak olarak seçime giren partilerle ilgili de değişiklikler yapılacak. Teklifle siyasi partiler seçim çevresinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın oylarından faydalanarak milletvekili çıkaramayacak.

Özellikle muhtarlık seçimlerinde tartışma konusu olan seçmen kütüklerinin değiştirilmesinin de teklifle birlikte önüne geçilmesi planlanıyor. Seçimlere kısa bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak.

# mhp # ak parti # parti # tbmm # meclis # milletvekili # seçim # hayati yazıcı # kanun # son # kanun teklifi # mart # baraj # seçim barajı