Türk dünyasını Nevruz coşkusu sardı

Türk dünyasının en önemli bayramlarından Nevruz, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Suriye ve Irak’ta da coşkuyla kutlandı. Halklar, birlik ve beraberliğin simgesi, baharın habercisi Nevruz Bayramı’na özenle hazırlandı. Görkemli ve renkli törenler düzenlendi. İşte Türk Dünyasının Nevruz coşkusu…

Kuzeyden güneye, doğudan batıya uzanan engin coğrafyada Türk dünyasının kutladığı bahar bayramı Nevruz, birlik ve beraberliği pekiştiriyor. Kardeşliğin en güzel örneklerini sergiliyor.

Baharın habercisi Nevruz Bayramı, Azerbaycan’da ayrı bir coşku da yarattı. Karabağ’da yıllar sonra ilk kez Nevruz ateşi yandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dün Karabağ'ın Sukavuşan kasabasında Nevruz ateşini yakmasıyla kutlamalar başladı. Bakü yakınlarındaki Gobustan Milli Parkı'nda devam etti.

Parkta, pilav festivali yapıldı. Katılımcılara Azerbaycan'ın farklı yörelerine has pilav türleri ikram edildi.

Nevruz Bayramı'nın simge karakterleri Köse ve Keçel'in geleneksel atışmaları ilgiyle izlendi. Cambazların heyecan verici gösterileri kutlamalara renk kattı.

TÜRKMENİSTAN'DA NEVRUZ TARİHİ GELENEKLERLE KUTLANDI

Türkmenistan’da farklı yerlerde kutlanan Nevruz Bayramı için en görkemli etkinlik, başkent Aşkabat'ın Çoğanlı bölgesinde yapıldı.

Karakum nehrinin kenarında geleneksel çadırlar kuruldu. Törende, Türkmen halkının kültürel mirası tarihi tarım yöntemleri ile el sanatları örnekleri sergilendi.

Büyük kazanlarda yapılan, nevruza özgü semeni tatlısı, törene katılanlara ikram edildi. Geleneksel danslar ve tiyatro gösterileri yapıldı. Safkan Ahal Teke atları ve Türkmen gençlerin at üzerindeki dansları hayranlık uyandırdı.

KIRGIZİSTAN'DA BAHARIN GELİŞİ GELENEKSEL OYUNLA CANLANDIRILDI

Kırgızistan'da Nevruz Bayramı, milli şölen havasında kutlandı. Kutlamaların adresi Başkent Bişkek'teki Ala-Too Meydanı oldu.

Halk oyunları ekipleri sahne aldı. Zorlu kış mevsiminin ardından baharı müjdeleyen güneşin doğması, tahılın toprağa bırakılması ve kadınların dualarıyla baharı karşılamasını konu alan geleneksel oyun sahnelendi.

Konuklara, nevruz sofralarının vazgeçilmezi "sümölök tatlısı" ikram edildi.

SURİYE’DE TERÖRDEN ARINDIRILAN BÖLGEDE NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI

Suriye'nin kuzeyinde Zeytin Dalı Harekâtı’yla terörden arındırılan Afrin'in Şeyh Hadi bölgesinde, Nevruz Bayramı için meşaleler yakıldı.

Afrin'in çeşitli bölgelerinden Şeyh Hadi beldesine giden Arap, Türkmen ve Kürtler, hep birlikte nevruz ateşini yaktı. Baharın gelişini kutladı.

IRAK TÜRKMENLERİ BAHARI COŞKUYLA KARŞILADI

Irak’ın Süleymaniye ve Kerkük’te kentlerinde de Nevruz Bayramı coşkuyla kutlandı. Birbirinden renkli etkinliklerle Iraklılar baharı karşıladı.

# Azerbaycan # suriye # ırak # bayram # türk # arap # kış # türk dünyası # kutlama # Nevruz Bayramı # Kırgızistan # nevruz # türkmenistan # bahar