Zelenskiy'den referandum mesajı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ateşkes karşılığında ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçmeye hazır olduğunu söyledi. Sık sık dile getirdiği Rusya Lideri Vladimir Putin ile görüşme talebini yineleyen Zelenski, Putin ile Kırım ve Donbass’ın statüsünü konuşmaya da hazır olduğunu belirtti. Zelenski ayrıca, Rusya ile olası tavizlerin Ukrayna'da referanduma sunulması gerektiğini ifade etti.

ABD ve Batı’nın kışkırtmalarıyla çatışmaya sürüklenen Ukrayna, kritik konularda Rusya’ya yeşil ışık yaktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme isteğini sık sık dile getiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, batılı medya kuruluşlarına verdiği demeçte yine dikkat çeken ifadeler kullandı. Zelenski, Rusya lideri ile Putin görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

- Bu, bir zaman meselesi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile ilk görüşmemde, Kırım ve Donbass’ı gündeme getirmeye hazırım. Bir çıkış yolu bulmalıyız. Daha önce dile getirdiğim güvenlik garantileri savaşın sonunu getirecek.

Zelenski, ateşkes sağlanması ve Rus ordusunun Ukrayna’dan çıkması durumunda, ülkesinin NATO üyeliğinden vazgeçebileceğini belirtti.

- Bu, herkes için uygun bir uzlaşma olur: NATO konusunda bizimle ne yapacağını bilemeyen Batı için de güvenlik garantileri isteyen Ukrayna için de ve NATO'nun daha fazla genişlemesini istemeyen Rusya için de…

Zelenski ayrıca, Rusya ile olası tavizlerin Ukrayna'da referanduma sunulması gerektiğini söyledi:

- Güvenliğin garanti altına alınması söz konusu olduğunda, anayasal değişikliklerden de bahsedeceğiz. Ve neticede karar sadece başkan tarafından verilmeyecek. Olası tavizlerin ne olabileceğine Ukrayna halkı ve parlamentosu karar verecek.
# abd # rusya # Ukrayna # Putin # son dakika # nato # Devlet # batı # rus # Zelenskiy # müzakere