Çiftçinin elektrik maliyeti beşe katlandı

Tarımda üretim maliyeti her geçen gün artıyor. Çiftçiler ise girdi maliyetlerine yenilmek istemiyor.

Tarımda üretim maliyeti her geçen gün artıyor. Türk çiftçisi girdi maliyetlerine yenilmek istemiyor. Antalya’nın örtü altı üretim merkezi Kumluca’da üreticiler, girdi ve özellikle katlanan elektrik maliyetleri nedeniyle ayakta duramaz hale geldi. Tüm zorluklara rağmen üretmek isteyen üreticiler bu yakıcı sorununa kalıcı bir çözüm bekliyor.

Sıcak soğuk, yaz kış, gece gündüz demeden kesintisiz üretim için yoğun emek harcıyorlar. Kimi zaman aşırı sıcak, kimi zaman dolu, don ve fırtına emekçilerin baş düşmanı oluyor. Ama her mevsim üreticimiz, girdi maliyetleri sorunu ile başa çıkmaya çalışıyor.

Tarladan, bahçeden, seradan, tüm üretim alanlarından yıllardır tek ses yükseliyor. Türk çiftçisi girdi maliyetlerine yenilmek istemediğini haykırıyor. Gübre ve yem fiyatlarına indirim yapılsa da, örtü altı üretimin öncelikleri başka.

FATURALAR EN AZ 5 KAT ARTTI

Antalya’nın örtü altı üretim merkezi Kumluca’da üreticiler, her aşamada elektrik kullanıyor. Onlar için elektrik olmazsa olmaz.

Faturaları en az 5 kat arttı. Halihazırdaki maliyetlerle boğuşan üreticinin beli iyice büküldü. Çiftçi artık ayakta duramaz hale geldi. Oysaki ülkemiz için üretmekten başka yol yok.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökçe, gıda bağımsızlığı ve güvenliğinde üretimin stratejik önemini vurguladı. Girdi maliyetlerine kalıcı çözüm beklediklerini belirtti. Üretimin fedakâr ve yılmaz emektarlarına da sahip çıkılmasını istedi.

# antalya # türk # yol # kış