''Müttefiklerimiz Ukrayna'ya asker sürmeyecek''

NATO Olağanüstü liderler zirvesi sona erdi. Yapılan ortak açıklamada, "Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" denildi, Çin'i hedef alan ifadeler kullanıldı. Zirvesi sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de kamera karşısına geçti. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah desteğine devam edeceğini söyleyen Stoltenberg, "Rusya'ya emsali görülmemiş bir bedel ödetmeyi sürdüreceğiz" dedi.

NATO ülkelerinin liderleri, Rusya - Ukrayna gündemiyle Brüksel’de olağanüstü toplandı. Zirve sonrası yayınlanan ortak açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyonunun küresel güvenliği tehdit ettiği vurgulandı. Açıklamada, “NATO ülkelerinin topraklarının her bir santimetresi korunacak ve savunulacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Rusya’nın Ukrayna’daki sivilleri hedef ileri sürülen açıklamada, Rusya kınanırken Belarus'un da yaşananlardan sorumlu olduğu savunuldu.

Çin’i de hedef alan NATO açıklamasında, "Çin yönetimini, Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek vermekten kaçınmaya çağırıyoruz." denildi.

Zirve sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de kameralar karşısına geçti. Stoltenberg, "Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin talebi üzerine Ukrayna’ya yardımı arttırma kararı aldıklarını" söyledi.

Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanılmasının çatışmanın doğasını tamamen değiştireceğini söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Bu bağlamda NATO’nun yapacağı çalışmalar daha fazla yatırım gerektiriyor.” dedi.

- NATO’nun doğu kanadında çok daha fazla askerimiz olacak, 4 muharebe gücü daha konuşlandıracağız. Havada daha fazla jet, denizde uçak gemisi gruplarımız olacak. NATO'nun kimyasal savunma unsurları devreye sokuldu. Müttefikler Ukrayna'ya ciddi askeri teçhizat sağlıyor. Rusya'ya emsali görülmemiş bir bedel ödetmeyi sürdüreceğiz

NATO Genel Sekreteri konuşmasında Çin'i de hedef aldı:

- Bugün müttefik liderler, Çin'e Rusya'nın savaş çalışmalarına destek olmaması konusunda bir çağrı yaptı. Çin, dünyanın geri kalanına katılmalı ve bu vahşi savaşı kınamalı.

Stoltenberg, "Barış güçleri Ukrayna'ya gönderilecek mi?" sorusuna şöyle cevap verdi:

- Mesajımız ortak çalışmamızın gerektiği. Bu çatışmanın tam anlamıyla bir savaşa dönüşmemesini istiyoruz. Müttefiklerimiz Ukrayna savaşına asker sürmeyecek. Bunu yapmak tam anlamıyla bir Rusya savaşı demek olur.
- Çatışmanın Avrupa'da bir savaşa, NATO ve Rusya savaşına dönmesini engellememiz lazım
# abd # rusya # Ukrayna # çin # avrupa # nato # brüksel # savunma # savaş # insani yardım