Rusya'dan NATO kararlarına tepki

NATO Liderler Zirvesinden, ittifakın doğu kanadını güçlendirme kararı çıktı. NATO liderleri Rusya’yı işgalci, Çin’i ise işgale destek vermekle suçladı. Rusya ve Çin’den NATO açıklamasına tepkiler gecikmedi. Rusya, ABD ve Batının, silah harcamalarını artırmak için savaşı körüklediğini belirtti. Çin ise, Ukrayna krizinin en büyük sorumlusunun ABD olduğunu vurguladı. Zirveyi değerlendiren uzmanlarsa, ABD ve NATO’nun Rusya karşısında acziyet içinde kaldığını söyledi.

40 bin asker, 4 yeni ordu; NATO liderlerinin, Brüksel’deki olağanüstü zirvesinden, ittifakının doğu kanadının güçlendirme kararı çıktı.

Rusya’ya karşı NATO’nun doğu kanadına 40 bin Barış Gücü askeri yerleştirileceği, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da dört ek çokuluslu savaş grubu kurulacağı açıklandı.

Rusya’ya karşı Kiev’i daha güçlü destekleyeceklerini söyleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, nisan ayında Madrid’de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, daha somut adımlar belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.

NATO ortak bildirisi ve Stoltenberg’in açıklamalarında Rusya’nın yakın müttefikleri Çin ve Belarus da hedefteydi.

Ukrayna’da yaşananlardan Belarus’un da sorumluğu olduğunu söyleyen Stoltenberg, Çin’i Rusya'ya askeri destek vermekle suçladı.

- Bugün müttefik liderler, Çin'e Rusya'nın savaş çalışmalarına destek olmaması konusunda bir çağrı yaptı. Çin, dünyanın geri kalanına katılmalı ve bu vahşi savaşı kınamalı

" ABD, SİLAH HARCAMALARI İÇİN SAVAŞI KÖRÜKLÜYOR"

NATO zirvesini değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya karşıtı histerinin, ABD’nin ana tedarikçisi olduğu silah harcamalarının artırılması için körüklendiğini belirtti:

- Madrid'de yapılacak olan zirvede ittifakın yeni stratejik konseptindeki ‘Rusya karşıtı rotanın’ uzun vadeli olarak tutunması için zemin hazırlanıyor. Avrupa'nın militarizasyonu, ittifakın çabaları sayesinde ivme kazanıyor. NATO'nun Kiev'i desteklemeye devam etme kararı, çatışmaların devam etmesine olan ilgisini doğruluyor.

Zaharova, NATO’nun müzakere çağrısı yapmasına karşın Kiev’i Donbass’taki durumun barışçıl yolla çözmeye ikna etmeye yönelik girişimde bulunmadığına dikkat çekti:

- Bunun da ötesinde NATO Genel Sekreteri, ittifakın son 8 yıl boyunca Ukrayna ordusunu eğittiğini gururla açıklıyor. Brüksel, Ukrayna'ya silah pompalayarak Kiev'i Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine karşı güç kullanmaya kışkırttı ve şimdi bunun korkunç meyvelerini topluyor.

''BATI, RUSYA'YA KARŞI TOPYEKÜN HİBRİT SAVAŞ İLAN ETTİ''

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun doğu kanadını güçlendirme kararını değerlendirdi. ABD ve Batı’nın yaptırım kararlarını da hatırlatan Lavrov, “Batı, Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti.” dedi.

- Hedefleri gizli değil, Rus ekonomisini ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek ve boğmak istediklerini alenen ilan ettiler. Ancak Rusya Federasyonu izole edilemez ve Batı dışındaki dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu, tek taraflı oynanan bir oyuna girmek istemiyor. Muazzam bir baskı altındalar.

ÇİN'DEN NATO VE ABD'YE TEPKİ

NATO kararları ve ABD başkanı Joe Biden'ın Çin'İ hedef alan açıklamalarına Beijing'ten de tepki geldi. Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, "Ukrayna krizinin en büyük sorumlusunun ABD olduğunu herkes biliyor" dedi.

Çin'e yönelik iddiaları kınayan Wu, suçlamanın amacının, odağı Çin'e kaydırmak olan mutlak bir dezenformasyon olduğunu belirtti.

"NATO DAĞILMAYI ÖNLEMEYE ÇALIŞIYOR"

Zirveyi değerlendiren uzmanlar, NATO’nun Rusya karşısında acziyet içerisinde kaldığını belirtiyor.

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, olağanüstü zirvenin amacının, NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerine cesaret vermek olduğunu söyledi:

- Amerika ve NATO Afganistan’da, Irak’ta, Libya’da, Suriye’de çok kolaylıkla güç kullanma seçeneğine yönelirken, bu krizde bir anda büyük bir çekingenlik, büyük bir isteksizlik hatta büyük bir korku sergiledi. Karşıda rusya olunca böyle oluyor.
- NATO’nun Rusya karşısında aciziyet göstermesi, ''NATO bizi gerçekten korur mu?'' gibi korkulara neden oldu. Toplantının amacı şuydu; NATO üyesi olmuş Doğu Avrupa ülkelerine cesaret, güvence vermek. İşte merak etmeyin eğer size bir saldırı olursa NATO her karış toprağınızı savunmaya hazırdır.

Gaziantep Üni. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe de NATO’nun, özellikle Avrupa ülkeleri tarafından varlığının sorgulandığı bir dönemden geçtiğine dikkati çekti. Zirveden çıkan kararları, NATO’nun dağılmasını engellemeye dönük adımlar olarak değerlendirdi:

- Görevi ve geleceği sorgulanan NATO’nun tekrar toparlanması gerekiyordu. Bunu sağlayabilmek için de bir dış düşman gerekiyordu. Rusya dış düşman ilan edildi ve bunun politikası da ukrayna üzerinden kuruldu. NATO’nun dayatmacı politikalarında kurtulmak isteyen bir AB olduğunu görüyoruz. Bunu sağlayabilmek için güvenlik politikalarını yeniden dizayn etmek isteyen bir AB görüyoruz. Bu tabi Brüksel’deki birlikteliğin geçici olduğunu gösteriyor. AB bulduğu ilk fırsatta NATO’dan ayrılacaktır.
# abd # ordu # rusya # Ukrayna # Putin # çin # avrupa # nato # asker # dünya # yaptırım # savunma # moskova # son # kiev # Zelenskiy # zaharova # Donbass # Donetsk # Lugansk