Genç bilim adaylarına ''Cezeri'' ilhamı

Huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla Diyarbakır; ekonomik kalkınma hamleleri, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalarla adından söz ettiriyor. Şimdilerde de kentte gençleri bilime yönlendirmeyi amaçlayan çalışmalar yapılıyor. Kadim kentte, bilim insanı El Cezeri adına “Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi” açıldı. Sergide, El Cezeri’nin yazdığı Kitab-ül Hiyel’deki çizimler kullanılarak yapılan 25 makine ile Türkiye’de yapılıp Cezeri adı verilen ilk uçan araba sergileniyor.

Medeniyetler şehri Diyarbakır, önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 13’üncü yüzyılda yaşamış bilim insanı El Cezeri’nin yazdığı Kitab-ül Hiyel’deki çizimler kullanılarak 25 makine yapıldı. ''Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri Sergisi'' Keçi Burcu'nda Diyarbakırlılarla buluştu.

Huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla Diyarbakır; ekonomik kalkınma hamleleri, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalarla adından söz ettiriyor. Şimdilerde de gençleri bilime yönlendirmeyi amaçlayan çalışmalar yapılıyor. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, serginin açılışında Diyarbakırlı gençlere seslendi.

Çalışır durumdaki makinelerden oluşan serginin açılışına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.

Bu özel sergide; Filli Su Saati, Yılan Mekanizması, Tavus Kuşlu Otomatik Lavabo, İçecek Sunan Çocuk Otomatı, Kan Ölçme Otomatı’nın da aralarında bulunduğu 25 eser yer alıyor.

Baykar, geliştirdiği Türkiye'nin ilk uçan arabasına "Cezeri" adını verdi. Araba sergideki insanlara farklı deneyimler yaşatıyor.

Bu eşsiz sergi 18 Mayıs’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Bilim ve Ütopya dergisi de geçtiğimiz yıllarda İslam’ın büyük bilim insanını kapak konusu yaparak gündeme taşımıştı.

# Diyarbakır # türkiye # sergi # Bilim ve ütopya # İslam # Cezeri