Aydın'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu

Aydın merkezli tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda gözaltına alınan 19 kişiden aralarında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü A.Y'nin de bulunduğu 4 şüpheli tutuklandı.

Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, tarihi eser kaçakçılığı yaptığı belirlenen 37 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 11 ilde yürütülen eş zamanlı operasyonlarda, aralarında müze müdürlüğü çalışanlarının da bulunduğu 36 kişi gözaltına alındı.

Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız'ın eşinin de aralarında bulunduğu 17 şüpheli, serbest bırakıldı. İddiaya göre, bazı şüpheliler hakkında "rüşvet", "belgede nitelikli sahtecilik", "görevi kötüye kullanma", "izinsiz kazı yapma" gibi suçlamalarda bulunuldu. Müzeye teslim edilen tarihi eserlerin, orijinal olmasına rağmen sahte olarak kayıt altına aldıkları ileri sürüldü.

İddiaya göre, soruşturma kapsamında polisin durdurduğu bir araçta Donatello'nun Davut heykelinin replikası bulundu. Aydın Müze Müdürlüğü'nden heykelin sahte olduğu ve sahibine iade edilmesi yönünde rapor çıktı. Polis, başsavcının talimatıyla heykeli Ege Üniversitesi'ne gönderdi. Ege Üniversitesi'nden 2 farklı uzmanın yaptığı incelemede, heykelin 18'inci yüzyılda yapılmış bir replika olduğu ve tarihi eser niteliği taşıdığı anlaşıldı.

Aydın Müzesi'nin verdiği "Tarihi eser değeri yoktur" raporu soruşturma dosyasına girdi. Gözaltına alınan 19 kişiden 4'ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Abdülbari Yıldız da bulunuyor.

Yıldız'ın emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmediği, heykel için verdikleri kararın arkasında olduğunu söylediği öğrenildi.

Olayın ardından müzedeki 80 bin arkeolojik eser incelemeye alındı.

# Aydın # polis # şüpheli