Elektrik piyasasına yeni düzenleme

Isparta'da kar yağışı nedeniyle günler süren ve on binlerce vatandaşı mağdur eden elektrik kesintisinin ardından elektrik piyasasında yeni düzenlemeler yapıldı. Hazırlanan elektrik dağıtım yönetmeliği ile yeni Isparta vakalarının engellenmesinin hedefleniyor. Düzenlemeyle ilgili açıklama yapan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Engelleyemeyen şirket olursa çok ağır yaptırımlar ile karşılaşacak." dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Isparta'da yaşanan elektrik kesintileri sonucu harekete geçti. Dağıtım ve bakım hizmetleri izlemeye alındı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Isparta’da yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili incelemelerin sürdüğünü belirtti. İncelemeler sonucu elektrik dağıtım şirketine tarife kesintisi, mağdur edilen vatandaşlara da tazminat uygulanacağını bildirdi.

Isparta vakasının Türkiye’nin hiçbir noktasında tekrarlanmasına izin veremeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Hizmet zaafı olan, kaliteden taviz veren, olağanüstü koşullara yeterince hazırlık yapmayan şirketler bedelini ağır öder” dedi.

Geçen hafta yapılan kurul toplantısında kabul edilen Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği ile yeni Isparta vakalarının engellenmesinin hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, “Engelleyemeyen şirket olursa da çok ağır yaptırımlar karşılaşır." uyarısında bulundu.

Kabul edilen yönetmelikle elektrik dağıtım şirketlerine bir dizi zorunluluk getirildi. Buna göre dağıtım şirketleri yıllık bakım planını artık EPDK'ya iletecek. Bakım zamanı, bakımın içeriği, bakımda kullanılan malzemeler, bakım tutanakları gibi veriler sisteme kaydedilecek ve raporlanabilecek.

Bakımı belgeleyen video, fotoğraf ve benzeri veriler Bakım Yönetim Sistemi’nde kayıt altına alacak. Böylece arızalar, kesinti sayı, süre ve miktarında önemli iyileştirmeler yaşanacak.

Yönetmelik ile dağıtım şirketleri acil durum yönetim planları hazırlayacak ve acil müdahale organizasyonları kurulacak. Şirketlerin 7/24 tam teşekküllü acil müdahale aracı bulundurması ve yeterli sayıda personele gereken bütün eğitimleri vermesi gerekecek.

Dağıtım şirketi, acil durumlarda gerekli koordinasyonu sağlamak için kriz koordinasyon aracı temin edecek. Ayrıca, acil müdahale için insansız hava aracı ile bütün il ve ilçelerde mobil jeneratörler de hazır bulundurulacak.

# türkiye # ısparta # elektrik # elektrik kesintisi # epdk # Hava # kesinti # Elektrik Piyasası