Mayın künyesinde Ukrayna işaretleri

Karadeniz'de tehlike saçan serseri mayın tehlikesi sürüyor. Romanya'da bulunan yeni mayının üzerinde Ukraynaca "ürün" ifadesinin yazılı olduğu dikkat çekti. Ulusal Kanal yayınına katılan Emekli Rus Amiral Konstantin Sivkov da mayınların Ukrayna'nın olduğunu söyledi. "Karadeniz ülkeleri bu mayınların yerini tespit edip yok etmeli" diyen Emekli Rus Amiral, bu konuda Türkiye ve Rusya'nın da birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Karadeniz’e yayılan onlarca serseri mayın büyük tehdit oluşturmaya devam ediyor. İstanbul Boğazı açıkları ile İğneada civarında bulunan serseri mayınların ardından bir mayın da Romanya açıklarında tespit edildi. İmha edilen mayının Sovyet dönemi tasarımı YaM tipi olduğu belirlendi. Mayında Rusça değil, Ukraynaca "ürün" ifadesinin yer alması dikkat çekti.

Tehlike saçan mayınlara ilgili Ulusal Kanal'a konuşan Emekli Rus Amiral Konstantin Sivkov, bunun Ukrayna'nın beceriksizliği olduğunu belirtti. Karadeniz'de yaratılan mayın tehlikesine dikkat çekti:

- Açık denizde rahatça dolaşan mayınlar gemiler için büyük tehdit oluşturuyor
- Odesa'yı savunmak için Ukrayna ordusu ve deniz kuvvetleri bu tür mayınları döşemişti. Normalde askeri yöntemlere göre oradaki denizin derinliği alçak olduğu için mayınların dibe döşenmesi gerekiyordu. Ama oraya mayınları bağlayarak döşediler. Bu tür mayınlar akıntı nedeniyle kopuyor ve açık denize gidiyor.

Emekli Rus Amiral Karadeniz ülkelerinin bu mayınların yerini tespit etmesi ve yok etmesi gerektiğini belirtti:

- Denizin sesiyle gizlendikleri için ses algılayıcıların ve donanmadaki radarlarla bulmak çok zor. Bu yüzden havadan bulunmalı. Balıkçı teknelerinin buna rastlaması çok sayıda mayının koptuğunu gösteriyor.bu mayınlar çok derin olmayan kısıma yerleştirildiği ve o tarafta çok akıntı olduğu için onlarca mayın bu şekilde zincirlerinden kopup açık denize gidebilir. Uluslararası anlamda işbirliği gerekiyor. Ama önce Ukrayna'nın bu tür faaliyetlerinden vazgeçmesi gerekiyor. Uyarı yapılması şart. Karedeniz ülkeleri de işbirliği yaparak bu mayınların yerini tespit etmeli ve yok etmeli.

Mayınların nasıl imha edileceğini anlatan Emekli Rus Amiral, Türkiye ve Rusya'nın birlikte hareket etmesi gerektiğini de vurguladı:

- Bu mayınların gemilerle bulunması çok zor.uçak veya helikopterle arama yapılarak bulunabilir. Türkiye Rusya ile birlikte hareket etmeli. Çünkü bu mayınlar hem gemiler hem de savaş gemileri için büyük tehdit oluşturmakta. Havadan kontrol ve gözetleme gerekli.
# istanbul # türkiye # rusya # Ukrayna # ulusal kanal # türk # gemi # Deniz # karadeniz # rus # savaş # romanya # mayın # İğneada # serseri mayın