Caydırıcılığı arttıracak teklif Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Görüşmeler sırasında Meclis'teki muhelefet partileri topluma çürümeyi dayatan İstanbul Sözleşmesi provokasyonunu sürdürdü.

Şiddetin önüne geçmek için hazırlanan kanun teklifi komisyondan geçti. Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilen teklifin görüşmeleri sırasında aile yapısını bozan İstanbul Sözleşmesi üzerinden tartışma yaşandı.

MUHALEFET ÇÜRÜMEYİ DAYATAN SÖZLEŞMEYE SAHİP ÇIKTI

CHP ve PKK'nın siyasi uzantısı HDP'li vekiller İstanbul Sözleşmesi'nin kadını koruduğunu iddia etti. Topluma çürümeyi dayatan İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilme kararını eleştirdi.

KADINA YÖNELİK SUÇLARDA CEZA ARTACAK

Tartışmaların ardından kanun teklifinin maddeleri üzerinde tek tek görüşmeler yapıldı. Kabul edilen maddelerle birlikte kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezası artırılacak.

Kasten öldürme suçunda ceza müebbet iken bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak. İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak.

Vücut veya cinsel dokunulmazlığa yönelik bir saldırı yapıldığında ise cezanın 6 ay olan alt sınırı 9 ay hapse çıkarılacak.Israrlı takip olarak nitelendirilen fiiller bir suç haline getirilecek. Birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

FAİLE YÖNELİK TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ SINIRLANDIRILACAK

Yargılamalarda takdiri indirim nedenleri sınırlandırılacak. Failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek.

MESLEKİ SORUMLULUK KURULU OLUŞTURULACAK

Diğer yandan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında da cezalar artırılacak. Ayrıca sağlıkçılarla ilgili ilgili Mesleki Sorumluluk Kurulu oluşturulacak.

Teklife göre, sağlık çalışanlarına soruşturma izni bu kurul tarafından verilecek.

# Ankara # sağlık # istanbul # chp # türkiye # hdp # meclis # türk # ceza # komisyon # suç # şiddet