TÜSİAD başkanlığına Orhan Turan seçildi

TÜSİAD’ta yönetim değişti, başkanlığa TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan seçildi. Görevinden ayrılan eski başkan Simone Kaslowski'nin sözleri dikkat çekti. Kaslowski, “Dolar sonrası bir finans dünyasını tasavvur etmeye başlamamız gerekiyor” dedi.

Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin yeni başkanı TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan oldu.

Turan, başkanlık görevindeki ilk açıklamasında, küresel salgın ve jeopolitik gerilimler sonrası dünyanın değişim içinde olduğunu söyledi. “TÜSİAD, kalıpların ve ön yargıların bizi sınırlamadığı bir geleceğin inşasında, iş dünyasında öncü roller üstlenmeye devam edecek." Dedi.

Eski başkan Simone Kaslowski ise, dünyada ekonomik güç merkezlerinin değiştine vurgu yapan konuşmasıyla dikkat çekti. Kaslowski, özellikle Rusya’nın Ukrayna operasyonuyla doların piyasalardaki hakimiyetinin tartışılmaya başlandığını söyledi. “ Dolar sonrasını tasavvur edelim” dedi:

- Son otuz yıla damgasını vuran küreselleşme anlayışı, dönüşerek yeni ve daha farklı bir yapıya bürünecek gibi. Teknoloji alanında iki ayrı evrenin şekillenmeye başladığını görüyoruz. Stratejik üretimlerde ve imalat sanayisinde standartlar belirlemek gibi korumacı tedbirler aracılığıyla küresel oyuncuların, yeni tedarik zincirleri ağları oluşturması, bölgesel ekonomik kümelerin giderek daha baskın hale gelmesi ihtimalleri yüksek. Rezervler üzerindeki tasarrufların uzun erimde, doların tahtını sarsmasının mümkün olabileceğine dair bir tartışma başladı. Belki de, 'dolar sonrası' bir finans dünyasını tasavvur etmeye başlamamız gerekecek.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da Rusya’nın, dünya piyasalarında Batı’ya bağımlılığı azaltacağını söyledi:

- Batı, başta enerji olmak üzere Rusya’ya bağımlılığını azaltmaya çalışırken Rusya da başta yüksek teknolojili ürünler olmak üzere Batı’ya bağımlılığını azaltmaya ve kendi üretim kapasitesini geliştirmeye çalışacak. Bu durum, Türkiye’ye enerji koridorları ve arz zincirleri açılarından birçok yeni imkan yaratacak. Barış tesis edildiğinde belirginleşecek yeni küresel düzende Türkiye’nin elinin bugünkünden daha güçlü olması kuvvetle muhtemel.
# türkiye # rusya # Ukrayna # oldu # dolar # batı # enerji # Başkan # son # rezerv # TÜRKONFED # tuncay özilhan # Simone Kaslowski