İçişlerinden kadına şiddete karşı genelge

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı”nı içeren genelge gönderildi. Genelgeye göre 5 milyon erkeğe eğitim verilecek, gizlilik kararları anında uygulanacak, elektronik kelepçede kapasite artırılacak. Genelgeyle kadına yönelik şiddetle mücadelede kalıcı ve etkin başarının elde edilmesi hedefleniyor.

5 ana hedef, 28 alt hedef belirlendi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı”nı içeren genelge gönderildi.

KONUKEVİ SAYISI ARTTIRILACAK, 5 MİLYON ERKEĞE EĞİTİM VERİLECEK

Genelgede 5 milyon erkeğe eğitim verilmesi, elektronik kelepçe sayısının bin 500'e çıkarılması, 5 milyon KADES uygulaması indirme sayısına ulaşılması, kadın konukevi sayısının arttırılması, 110 bin kolluk personeline eğitim verilmesi hedefleri öne çıktı.

Bakanlığın 81 il valiliğine gönderdiği genelgeye göre, kadın konukevlerinin sayısı arttırılacak. 2022 yılı içerisinde ilgili belediyelerce en az 10 yeni kadın konukevi/sığınma evinin açılması sağlanacak.

Tekerrür eden ve yüksek ya da çok yüksek risk grubu içerisinde olduğu değerlendirilen vakaların birebir takibi için mahallinde ilgili kurumların temsilcilerinden risk yönetim ekibi oluşturulacak ve kolluk personeli görevlendirilecek.

Aile içi ve kadına yönelik şiddet konusunda erkeklere eğitim verilecek. Bu kapsamda yıl içerisinde en az 5 milyon erkeğe, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında temel bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri, ilgili kurum kuruluşlarla koordineli olarak yapılacak.

Mağdurun korunması amacıyla alınan gizlilik kararları, İller İdaresi Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca anında uygulanacak.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde 7/24 izleme gerçekleştirilen elektronik kelepçe sayısı binden bin 500'e yükseltilerek yüzde 50 oranında kapasitesi arttırılacak.

Genelge kapsamında, elektronik kelepçe merkezinde anlık izleme yapılabilen ünite sayısının ise 12’den 24’e yükseltilerek yüzde 100 oranında kapasite artışına gidilmesi öngörülüyor.

Büro amirliği sayısı arttırılacak, 110 bin kolluk personeline eğitim verilecek. Kadına Yönelik Şiddet Vakalarına Müdahale El Kitapçığı” da oluşturulacak.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl/İlçe Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonlarının, Vali/Kaymakam başkanlığında her üç ayda bir toplanması sağlanacak. Eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına önem verilecek.

Genelgeyle kadına yönelik şiddetle mücadelede kalıcı ve etkin başarının elde edilmesi hedefleniyor.

# kadın # genelge # jandarma # aile # şiddet # içişleri